Mirko Šarović

Reforma javne uprave jedan od ključnih kriterija u procesu europskih integracija

šarović
27.10.2015.
u 12:48

Reforma javne uprave jedan je od ključnih kriterija u procesu europskih integracija, ali je ona i više od toga, to je naša obveza prema bh. građanima, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na otvaranju konferencije pod nazivom „Upravljanje kvalitetom - instrument za bolju javnu upravu″, Šarović je dodao da smo se na to davno obvezali usvojivši strateške dokumente na osnovu kojih se provodi reforma i to kontinuirano na četiri upravne razine: BiH, FBiH, RS i Brčko Distrikt BiH.

- Koliko su institucije, koje provode mjere, uspjele na tom putu najbolje znaju u Uredu koordinatora za reformu javne uprave. Međutim, njihova izvješća govore da upravu još nismo uspjeli prilagoditi europskim tokovima i da je pred nama još posla. Uostalom, modernizacija javne uprave jeste kontinuiran posao, kazao je Šarović.

Naveo je da je reforma javne uprave važan dio Reformske agende i da nastavak ovog procesa treba biti usuglašen sa zahtjevima koji proizilaze iz pretpristupnog procesa, uključujući i usklađivanje administracije s principima i standardima europskog administrativnog prostora.    

- Želeći nastaviti prethodno započete aktivnosti iz planskih dokumenata na polju reforme javne uprave podržali smo inicijativu Ureda koordinatora za reformu javne uprave na uvođenju modela upravaljanja kvalitetom u javnoj upravi, dodao je.

A uvođenje sustava upravljanja kvalitetom neće riješiti sve probleme koji postoje u javnoj upravi, ali će podići viši stupanj odgovornosti, a uvjet za to je i promjena svijesti o uslugama uprave i orijentacija prema korisnicima. Bolji rad uprave za građane, kako je istaknuo Šarović, moto je kojim se u budućnosti treba voditi cijela uprava.     

Konferenciju je organizirao Ured koordinatora za reformu javne uprave i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) u suradnji s Europskim institutom za javnu upravu (EIPA).

- Prije dvije godine uz podršku GIZ-a, a putem Programa jačanja javnih institucija, Ured koordinatora proveo je uporednu analizu prikladnijeg modela za upravljanje kvalitetom na osnovu koje smo identificirali model CAF kao najadekvatniji za institucije javne uprave u cjelini, kazao je koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan, ističući kako je u ovom procesu uspostavljena suradnja sa svim ključnim institucijama.  

U suradnji s GIZ-om su, kako je izdvojio Ćuzulan, pokrenuli i projekt razvoja okvirnog planskog dokumenta za uvođenje upravljanja kvalitetom u javnoj upravi u BiH koji treba rezultirati razvojem smjernica i planom aktivnosti na putu razvoja kapaciteta institucija javne uprave za primjenu odgovarajućeg modela upravljanja kvalitetom. Za razvoj ovakvog strateškog plana i detaljnih smjernica angažiran je Evuropski institut za javnu upravu.  

- Upravljanje kvalitetom, fokus na korisnike/građane i poboljšanje javnih usluga smatramo ključnim elementima u osiguranju dobrog upravljanja u organizacijama javnog sektora, istaknuo je Ćuzulan. 

Program-menadžer Programa jačanja javnih institucija u BiH Reinhard Luke kazao je da taj program doprinosi daljnjem ekonomskom i društvenom razvoju i promovira europske integracije BiH kroz podršku uspješnoj implementaciji strategije za reformu javne uprave.

Naveo je kako je program fokusiran na pet tematskih oblasti: planiranje i kooridiniranje reforme javne uprave, ljudski resursi, javne nabavke, komunikacije i upravljanje znanjem, te upravljanje kvalitetom.       

- Uvođenje sustava za upravljanje kvalitetom u javne institucije ima za cilj unapređenje efikasnosti usluga, a cilj je da se osigura maksimalna kvaliteta usluga građanima i da se pomogne osiguravanju odgovarajućih institucija i njihovog adekvatnog položaja. Dakle, javne institucije koje slušaju građane bit će u mogućnosti unaprijediti kvalitetu svojih usluga i postići veće standarde u svom radu, kazao je Luke.    

Tijekom konferencije će biti potpisan i memorandum o razumijevanju za uspostavljanje suradnje u oblasti upravljanja kvalitetom između Ureda koordinatora, Instituta za standardizaciju BiH i GIZ-a. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?