prioriteti buduće vlasti u hnž

Reforma zdravstva i prosvjete: Smanjiti administraciju i pomoći gospodarstvu

26.01.2019.
u 16:00

Nakon što su aktualne vlasti u HNŽ-u povećale plaće skoro svim proračunskim korisnicima, najavile povećanje sredstava visokoškolskim ustanovama, zdravstvu, braniteljima i socijalnim kategorijama, ova godina vjerojatno će proteći u traženju novih izvora financiranja kojima bi se mogle podmiriti nove obveze, piše Večernji list BiH. 

Pitanje gospodarstva

Nova županijska Vlada, na čije formiranje se još čeka, morat će u kratkom roku promijeniti niz zakona kako bi stekla uvjete za razvoj pojedinih gospodarskih grana, poboljšala uvjete poslovanja, otvorila nova radna mjesta, poboljšala punjenje izvanproračunskih fondova, ali i umanjila obveze županije prema određenim kategorijama stanovništva. Zato se u programu rada za iduće četiri godine, koji će HDZ BiH ponuditi budućim koalicijskim partnerima, u ovoj županiji naglašava važnost poticanja razvoja malih i srednjih poduzeća, a kao prioritetna područja navode se poljoprivreda, turizam i IT sektor.

- U sljedećem mandatnom razdoblju vlast u HNŽ-u će u cilju razvoja najvažnijih gospodarskih područja pristupiti brzom donošenju zakonskog okvira kojim bi se djelotvornijima učinile turistička djelatnost, poljoprivreda, zaštita i eksploatacija šumskog i vodnog bogatstva. Apsolutni prioritet je Zakon o šumama, Zakon o turističkim zajednicama, kao i još neka zakonska rješenja koja će biti temelj budućega gospodarskog razvoja ove županije - rekao je za Večernji list dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović. On je dodao kako je jedan od najvećih izazova u novom mandatu promjena zakona koji se odnose na osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

- Kako bi se osigurala reforma obrazovanja, pristupit će se izmjenama Zakona o osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, ponajprije kroz provedbu dvojnog strukovnog srednjoškolskog obrazovanja povezivanjem školskih i gospodarskih institucija, ali i uvođenjem informacijskih sustava i baza podataka u obrazovne ustanove u vidu e-dnevnika, e-matica i obrazovnih platformi. U području osnovnog obrazovanja, potičući pronatalitetnu politiku i skrbeći se o zaštiti obitelji s djecom kao temelju društva, osigurat će se besplatni udžbenici za učenike prvih razreda - najavio je Martinović.

Smanjenje administracije

Nova vlast u HNŽ-u ima cilj kroz digitalizaciju javne uprave smanjiti broj zaposlenih u administraciji, a istodobno ubrzati procese. Martinović dodaje kako će preseljenje županijskih institucija u zgradu hotela Ero također imati pozitivan učinak na rad županije, smanjit će troškove najma prostora koje županija sada ima, a građani će sve potrebne usluge moći dobiti na jednom mjestu. Najavio je kako će i sustav zdravstva morati proći kroz reformu u iduće četiri godine kako bi se spriječilo daljnje gomilanje dugovanja, ali i kako bi svaka institucija bila točno plaćena za one usluge koje pruža pacijentima. Ipak, prije svega navedenog, treba formirati novu županijsku Vladu koja će pokrenuti sve ove procese. Kada će se to dogoditi, još nitko ne može reći. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije