Wigemark:

Reforme daju rezultat, primjetan je najveći napredak od 90-tih godina

Lars-Gunnar Wigemark
18.10.2016.
u 13:22

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigamark održali su danas sastanak, na kojem su razgovarali o provođenju reformske agende, sigurnosnoj situaciji u BiH nakon održanog referenduma u RS, prenosi Avaz.ba

- Provođenje reformske agende je podrazumjevalo donošenje teških odluka. Ali kao rezultat toga vidjeli smo smanjenje stope nezaposlenosti, a te dobre rezultate primjetio je i MMF. Cilj tih reformi jeste otvaranje radnih mjesta posebno za mlade ljude. Primjetan je najveći napredak od devedesetih pa na ovamo - naveo je Wigemark.

On je naveo kako je cilj omogućiti domaćim i stranim investitorima rad u BiH.

- Razgovarali smo i na temu da po prvi put javni sektor ne bilježi rast zaposlenih već smanjenje. Volio bih da vidimo u drugoj fazi jačanje vladavine prava. U zemlji još uvijek imamo prisutnu korupciju, a generalno je veća potreba za transparentnošću - naveo je Wigemark te je istakao da je konačno vrijeme da Parlament FBiH prione na posao i krene s usvajanjem reformskih zakona.

- Jedna primjer, Vlada FBiH je uputila čitav set zakona u Parlament i oni sad stoje jer je zastoj u Parlamentu. Vlada je uputila i prijedlog za mirovinski sistem još u veljači - naveo je Wigemark.

Premijer Novalić kazao je kako se pričalo o ekonomskim reformama u FBiH. 

- Ovom prilikom sam još jednom naglasio da je Vlada opredjeljenja, spremna i sposobna da provede sve reforme iz agende koju smo zacrtali. Vlada je preuzela odgovornost i radimo u skladu koji važi u cijelom svijetu. Okolnosti koje smo zatekli nisu naša djela. Ali su naša osnova koju smo prihvatili i rezultati našeg rada su se već materijalizirali. Prihvatanje našeg zahtjeva za članstvo u EU je dokaz toga, i to je rezultat provođenja reforme - naveo je Novalić.

On je istakao da je provedena trećina reformske agende.

- I to je počelo davati rezultate. Neki zakoni još nisu ni razmatrani na Parlamentu. U 18 mjeseci mandata mogu reći da smo zaposlii više od 24.000 ljudi, a broj zaposlenih u javnoj službi smanjen za 1.800. To je uticalo i na porast naših prihoda. Za 11 posto smo povećali prihode od direktnih poreza. U tom prvacu ćemo nastaviti. Projekcije rasta za sljedeću godinu su veće. Ako bismo se pitali šta je uzrok rasta možemo reći da su to reforme. To jeste teško, ali tu se radi da priveligiranim oduzimate određena prava a manje privilegiranim dajete - kazao je Novalić.

Premijer je naglasio da ovo možda nije dovaljan rast ali da je važno da se zaustavio negativni trend.

- Vlada neće promijeniti svoje ponašanje. Mi ćemo bezpogovorno provoditi ono što smo zacrtali u reformskoj agendi. Odgovornost i rast su ključne riječi i to tražim od članova Vlade - kazao je Novalić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije