Filozofski fakultet

Registar radova kao poticaj mladim znanstvenicima

xx
08.11.2016.
u 10:00

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru izrađen je registar radova ili online bibliografija koja, uz osnovne podatke o broju i vrsti objavljenih radova, nudi i mogućnost provjere objavljenih radova u svjetskim relevantnim bazama podataka. Tim povodom razgovarali smo s dr. sc. Markom Odakom, voditeljem Ureda za informatičku podršku Filozofskog fakulteta (FF), te Matom Penavom, koordinatorom registra radova Sveučilišta na FF-u.

Kako se razvila ideja o registru radova?

Odak: - Već dulje vrijeme postojala je ideja o online bibliografiji s mogućnošću unosa i pretraživanja preko web-sučelja. Ponajprije je bilo potrebno Sveučilište i njegove sastavnice etablirati ne samo kao nastavnu nego kao i znanstveno-istraživačku ustanovu. U tom cilju bilo je potrebno izraditi jasan i transparentan sustav znanstvenih dostignuća koji bi bio dostupan javnosti te bi služio u svrhu informacije i evaluacije. Uz to, kako su se fakulteti trebali pripremati za proces akreditacije visokih učilišta, na Filozofskom fakultetu pokrenut je postupak prikupljanja i usustavljivanja objavljenih radova djelatnika.

Na koji način su se prikupljali podaci?

Penava: - Prvo je trebalo utvrditi metodološke smjernice, pa se tako odlučilo da će se u obzir uzimati publikacije (knjige, članci itd.) objavljeni u posljednjih pet godina. Za sortiranje podataka usvojena je standardizirana klasifikacija znanstvenih i stručnih radova te su radovi prikupljani u bazu podataka unutar aplikacije MS Access. Cijelim projektom koordinirao je prodekan za znanost FF-a prof. dr. Ivica Šarac, a unos podataka odradili su asistenti sa studija FF-a. Nakon dovršetka baze, iskorištena je pri ispunjavanja samoanalize u svrhu akreditacije te je započeo postupak njezina integriranja u web-sučelje.

Kako je nastalo web-sučelje, odnosno sama aplikacija?

Odak: - Kao član Sveučilišnoga stručnog tima za informacijski sustav Sveučilišta koji vodi prof. dr. Milenko Obad imam zadaću raditi na unapređenju sustava u smislu razvijanja novih funkcionalnosti u suradnji s tvrtkom Hera koja inače održava informacijski sustav Sveučilišta, pa je tako razvijeno i ovo web-sučelje, odnosno aplikacija “Registar radova Sveučilišta”. Osim radova akademskog osoblja, cijeli se sustav može ugraditi u pravo okružje digitalne knjižnice unutar kojeg se nalaze i radovi studenata. Aplikacija ima javni i administratorski zatvoreni dio. Kroz administratorski dio aplikacije ovlaštene osobe mogu unositi podatke o radovima.

U čemu je najveća vrijednost ove baze?

Penava: - Kad se govori o evaluacijskoj vrijednosti baze, tu se pružaju mnoge mogućnosti brzog i pouzdanog dolaska do podataka o objavljenim radovima. Uz elementarne mogućnosti, kao što su broj objavljenih radova (ukupno, po studiji, autoru, području, polju itd.), broj objavljenih radova određene vrste (knjiga, znanstvenih članaka itd.), baza nudi i mogućnost provjere objavljenih radova u svjetskim relevantnim bazama podataka. Tako se može saznati koliko je objavljenih radova indeksirano u svjetskim bazama podataka, kao što su Current Contents, Scopus, Web of Science i sl. Na ovom dijelu moguća su i najveća poboljšanja te se mogu uključiti i drugi relevantni činitelji u svjetskim okvirima, kao što su impact factor, H-indeks itd. Trenutačno se u registru nalazi više od 1500 radova akademskog osoblja FF-a i tu su uključene samo publikacije (knjige, članci...) objavljene u posljednjih pet godina

Koji se sve podaci bilježe o jednom radu?

Penava: - Radovi, kao elementarni objekti ove baze podatka, sadržavaju sve elemente po usklađenim normama metodološkog navođenja podataka (ime i prezime autora, naziv rada, mjesto i godinu objave, izdavača, ako je riječ o članku naziv publikacije, te daljnje informacije o publikaciji).

Kome će sve baza biti korisna?

Odak: - Osim što se baza može koristiti kao mjesto na kojem se javnost može informirati o radu djelatnika FF-a, postoji i mogućnost skladištenja radova indeksiranih u bazi, pod uvjetom da je autor teksta suglasan i da tekst nije zaštićen nekom vrstom autorskih ili izdavačkih prava. Registar radova treba služiti kao poticaj mladim znanstvenicima za bavljenje znanstvenim radom, temelj za nagrađivanje izvrsnosti te kao zaštita od konformizma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije