Vlasnici privatnih tvrtki traže

Registraciju tvrtki, umjesto sudova, treba obavljati institucija

22.09.2018.
u 20:00

Vlasnici privatnih tvrtki u Federaciji BiH traže od federalne Vlade da registraciju tvrtki, umjesto sudova, kao što je do sada bila praksa, obavlja poseban pravni subjekt, piše Večernji list BiH.

- Sudovi su formirani kako bi sudili, a ne vodili gospodarski registar. Zbog toga je potrebno postupak registracije premjestiti iz nadležnosti sudova i registraciju gospodarskih subjekata povjeriti instituciji koja će to učinkovitije i jeftinije obaviti. Sudovi su preopterećeni i vrijeme registracije traje jako dugo. Ako bi se registracija povjerila drugoj instituciji, postigla bi se veća učinkovitost i skratilo vrijeme registracije. Zbog neučinkovitosti i preopterećenosti sudova registracija traje i po nekoliko mjeseci, a na ovaj način bi se to moglo znatno skratiti. Također, došlo bi do povećanja broja novoregistriranih poslovnih subjekata - stoji u prijedlogu koji su privatnici uputili Vladi Federacije BiH.

Radi privlačenje stranih i povećanja broja domaćih investicija, stvaranja veće pravne sigurnosti za sve gospodarske subjekte, federalna Vlada je još prije dvije godine, nakon obećanja iznesenoga u akcijskom planu, krenula prema utemeljenju gospodarskih sudova.

Do početka iduće godine gospodarski sudovi moraju biti operativni tako da se preko njih što prije rješavaju sve vrste gospodarskih sporova, ali i ubrza postupak osnivanja tvrtke.

Vlada smatra kako će, umjesto gospodarskih odjela koji sad postoje pri sudovima u FBiH, utemeljenje gospodarskih sudova brže utjecati na rješavanje gospodarskih sporova, proglašenje postupka i okončanje stečaja i likvidacije te registracije poduzeća. Sve te mjere bit će, kao što je Večernji list već pisao, u isključivoj nadležnosti takvih specijaliziranih sudova koji su već registrirani u RS-u.

Spomenuti sudovi trebali bi biti nadležni za sve potrebe gospodarstva, od registracije poduzeća, rješavanja gospodarskih sporova, sporova vezanih uz povredu prava radnika, do stečaja i likvidacije poduzeća.

Prema postojećoj zakonskoj regulativi i Zakonu o sudovima Federacije BiH, propisuje se kako su općinski sudovi nadležni u prvom stupnju suditi u “građanskim predmetima”, i to u svim građanskim sporovima i izvanparničnom postupku, a da su općinski sudovi koji imaju gospodarske odjele nadležni suditi u “gospodarskim predmetima”, i to u sporovima i postupcima koji se odnose na prava i obveze po osnovi pravnog prometa roba, usluga, vrijednosnih papira, vlasničkih i drugih stvarnih prava na nekretninama, kao i na prava te obveze proistekle iz vrijednosnih papira, u kojima su obje stranke u postupku pravno ili fizičko lice, koje u svojstvu samostalnog poduzetnika…•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?