DOZNAJEMO:

Rekonstrukcija Vlade u HNŽ-u nastavi li se njezina opstrukcija

'vladahnz12'
Foto: ''
22.11.2013.
u 09:39

Ako ne dođe do skore deblokade županijske Vlade, najvjerojatnije će se poduzeti koraci kako bi došlo do nastavka normalnog funkcioniranja vlasti

Nekoliko ministara u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije vjeruje da bi se prva sjednica nakon višemjesečne stanke mogla održati u utorak unatoč političkoj blokadi koju su prouzročili bošnjačke stranke SDA i SDP. Ako ne dođe do skore deblokade županijske Vlade, najvjerojatnije će se poduzeti koraci kako bi došlo do nastavka normalnog funkcioniranja vlasti. Po navodima nekoliko dužnosnika, posljednjih dana ponovno su bili intenzivirani razgovori između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. s dužnosnicima dviju bošnjačkih stranaka s razine županije.

Moguće u utorak

Čak je i načelno dogovoreno da bi sjednica mogla biti održana u utorak, no jučer se nisu određene stvari definirale zbog čega još danas ostaje mogućnost za utvrđivanje održavanja sjednica i dnevnoga reda. Vlada praktično nije zasjedala od godišnjeg odmora. Glavni razlog blokade je što bošnjački ministri ne dopuštaju imenovanje ravnatelja Hercegovačko-neretvanske županijske policije tražeći da na to mjesto bude imenovan Bošnjak unatoč tome što je neovisno policijsko povjerenstvo jednoglasno za to mjesto predložilo Dragana Brkića. Unatoč svemu, bošnjački ministri traže poništenje natječaja ili pak predlažu velike rotacije u vlasti u pogledu preuzimanja nadzora nad više institucija u županiji. Iako trenutačna situacija izgleda bezizlaznom, doznaje se kako se s pojedinim partnerima u vlasti razgovara o provedbi rekonstrukcije vlasti koja bi onda dovela i do početka rada Vlade. Naime, iako je u ranijim kombinacijama bilo različitih prijedloga o vlasti bez SDA, sada je vrlo izvjesno da će u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kao i u drugim županijama, dva HDZ-a u BiH napraviti dogovor sa SDA.

Šest stranaka

Za prevagu u županijskoj Skupštini treba im potpora još neke od stranaka kako bi mogli izglasati novu Vladu. Hrvatski dužnosnici u ovoj županiji zasigurno neće dopustiti da se nastavi opstrukcija s radom Vlade jer takav scenarij jedino odgovara SDP-u. Ova stranka, naime, zbog posrnule ekonomske pozicije u Federaciji BiH i Vlade koja je duže vremena u stanju razlaza te ustupcima koje daju SNSD-u i Miloradu Dodiku na državnoj razini, nastoji u županijama i drugim razinama stvoriti institucionalni kaos kako se od drveta ne bi vidjela šuma. Već su u HNŽ-u obavljeni određeni razgovori o novoj vlasti, no do sada nisu rezultirali dogovorom. Ono što se čini kompliciranim jeste i to da bi novu Vladu trebalo činiti šest političkih stranaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?