BiH ide u izborni proces s najvećim biračkim tijelom do sada

Rekordan broj birača u BiH, a iskustvo pokazuje da iz dijaspore ne treba očekivati puno glasova

16.07.2018.
u 12:00

Iako će se konačan broj potencijalnih birača na općim izborima u listopadu znati tek na dan izbora, već sada je jasno kako ćemo imati rekordan broj građana s pravom glasa. To, naravno, ne znači da će svi oni iskoristiti biračko pravo i da će izlaznost na izbore biti najveća do sada, piše Večernji list BiH.

Realni brojevi ili pak ne

Na prošlim općim izborima, održanim prije četiri godine, biračko pravo imao je 3,282.581 građanin Bosne i Hercegovine, dok je broj osoba s pravom glasa na lokalnim izborima 2016. godine bio još veći i dosegnuo je 3,340.000. To su ujedno bili i rekordni brojevi potencijalnih birača na svim poslijeratnim izborima, bilo da su lokalni ili opći. Usporedbe radi, za izbore 2000. godine bilo je registrirano 2,508.349, a za izbore 2006. godine 2,734.287 građana s pravom glasa. Već na dan raspisivanja općih izbora, 7. svibnja ove godine, broj upisanih građana u središnji birački popis BiH bio je za oko 40 tisuća veći nego na lokalnim izborima prije dvije godine, kada je rekordan broj građana mogao iskoristiti biračko pravo.

Mnogo je onih koji upozoravaju da su ti podaci nelogični i da su posljedica neuređenosti biračkih popisa jer imamo broj birača i stanovnika gotovo izjednačen. Kao razlog takvog apsurdnog stanja navodi se to što se na biračkom popisu nalaze svi oni koji su ikad izvadili osobnu iskaznicu u BiH, a zapravo žive diljem svijeta. Zato će sređivanje biračkog popisa, ali i sam odziv birača vjerojatno pokazati koliko su ti brojevi potencijalnih birača bili (ne)realni.

Biračko pravo

Za ove izbore provode se i znatno veće kampanje animiranja bosanskohercegovačkih građana u inozemstvu u odnosu na ranije izbore. Snimaju se videoporuke, dijele pozivi preko društvenih mreža, organiziraju se tribine u dijaspori. Stranke i kandidati računaju na glasove iz inozemstva. No, podaci s ranijih izbora pokazuju kako izvan BiH baš i nije veliki interes za sudjelovanje na izborima, bez obzira na to bili oni lokalni ili opći.

Tako se, primjerice, za glasovanje na izborima 2002. godine izvan BiH, odnosno za glasovanje poštom, registriralo 58.987 bh. državljana u inozemstvu, a 2010. godine 36.673. No, ni svi koji su se registrirali nisu glasovali pa je te 2010. godine, od ukupno registriranih glasača izvan BiH, biračko pravo iskoristilo samo 60,56 posto njih.

Ako je suditi prema podacima s ranijih izbora, najveći interes za glasovanje mogao bi biti među bh. državljanima u Hrvatskoj, Njemačkoj i Švedskoj.

Na spomenutim izborima 2010. godine biračko pravo iz Hrvatske iskoristilo je 5477, iz Njemačke 3899, a iz Švedske 3815 bh. građana. Iako brojno, bh. iseljeništvo u Srbiji i Sloveniji pokazalo je vrlo mali ili nikakav interes za sudjelovanje na izborima prije osam godina.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije