završava žetva

Rekordan urod žitarica na posavskim poljima, bolji ne pamte već cijelo desetljeće

22.07.2020.
u 14:00

Vremenski uvjeti, za razliku od prethodnih godina, ove godine omogućili su da se žetva strnih žita u Posavini obavi na vrijeme i u kontinuitetu, što je rezultiralo dobrim urodima i kvalitetom zrna, piše Večernji list BiH. 

Početak kasnio

Žetva ovogodišnjeg uroda žitarica na posavskim poljima u završnoj je fazi, naime, ostalo je još nešto manjih parcela, a započela je vršidba tritikalea i uljane repice. Bez obzira na kasniji početak, poljoprivrednici ističu zadovoljstvo visinom prinosa dok su, kako doznajemo, na pojedinim parcelama zabilježeni rekordni urodi. - Prinos ječma odličan je i kreće se oko šest tona po hektaru dok se prinos pšenice kreće od 5 do rekordnih 8,5 tona po hektaru, što nije zabilježeno u posljednjih desetak godina. Vlaga ječma i pšenice u optimalnim je vrijednostima od 9 do 13 posto, a otkupljivači ističu iznimno dobru čistoću i hektolitarsku težinu zrna u prosjeku oko 80 kilograma, a dostizala je i do 85 kilograma, što je dokaz nalivenosti, punoće, jedrine i zdravlja zrna - ističe Muhidin Emić, šef Odsjeka Poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije. Uz veliko zadovoljstvo urodom, poljoprivrednici na području Posavske županije ističu nezadovoljstvo ponašanjem državnih struktura koje u vrijeme pandemije koronavirusa stalno obećavaju kako će preko robnih rezervi zaštititi i prioritet dati domaćoj proizvodnji. Otkupna cijena još uvijek nije određena, ali, ovisno o klasi pšenice, ponuđene su cijene od 28 do 32 feninga po kilogramu. - Ove godine u odnosu na prethodnu površine pod strnim žitima su nešto manje i iznose oko 5000 hektara, pšenica je zastupljena na oko 4000 hektara dok je uljana repica zastupljena na površini od oko 250 hektara - navodi Emić.

Novčane potpore

Kako se žetva strnih žitarica uvelike privodi kraju, iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije pozvali su poljoprivredne proizvođače koji su u sustavu federalnih novčanih potpora da kompletiraju dokumentaciju za svoje ostvarenje.

Radi se o dokumentaciji za proizvodnju krušnih žitarica stočnog ječma, zobi i tritikala, kao i proizvodnju krmnog bilja. Potrebno je u što kraćem vremenu kompletirati dokumentaciju za navedene proizvodnje kako bi djelatnici Sektora poljoprivrede pri resornom Ministarstvu Posavske županije mogli pristupiti obradi zahtjeva i proslijediti ih prema Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, navodi se u obavijesti koju je potpisala Manda Oršolić, pomoćnica županijskog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?