novi nalaz

Revizija utvrdila: Agrokor je 2016. imao 15 milijardi kuna gubitka

Agrokor
Reuters/PIXSELL
27.09.2017.
u 08:43

– Uprava pod vodstvom povjerenika ima neke druge strategije i ciljeve pa se očito prilagođavaju i računovodstvene metodologije – kaže Todorić

Bivša Todorićeva uprava lani je objavila da je koncern u 2015. godini imao dobit od 1,2 milijardi kuna, revizija je sada utvrdila da je te godine koncern imao gubitak, koji se je u 2016. godini popeo na visokih 15 milijardi kuna. Te će podatke izvanredna uprava objaviti u petak, a ako sud do tada objavi i tražbine, tada će se znati i točna visina duga. Prema zadnjim podacima izvanredne uprave taj je dug bio 40,3 milijardi kuna, a u novom izvješću bit će tek neznatno veći. Revizori su tako završili višemjesečni posao utvrđivanja raznih propusta u knjiženju, a koji su doveli do poraznih podataka. Zajedno s revizorima od početka procesa u sjedištu koncerna sjede i predstavnici DORH-a, od kojih se očekuje sljedeći potez.

Novi blog

Revizija je proteklih mjeseci puno vremena radila na utvrđivanju točnog stanja tzv. goodwilla, tj vrijednosti kompanije bazirane na reputaciji tvrtke, stručnost, imenu... Todorić je na tome napuhao vrijednost kompanija na burzi. No ta činjenica nije dovoljna da se Todorića jače stegne, ali može biti primjerice prikazivanje financijskih mjenica u bilanci kao duga dobavljača, a ne Agrokora, i pogrešna knjiženja ili izostanak knjiženja u nekim slučajevima, sve u cilju namještanja rezultata kako bi se na kraju godine iskazala dobit. A kako se približava revizorsko izvješće, tako se Todorić prikladno oglasio putem bloga objašnjavajući kako uprave sastavljaju izvješća na temelju svojih poslovnih politika, a da se izbor računovodstvenog postupka temelji na postavljenim poslovnim ciljevima kompanije. A njegovi ciljevi bili su razvoj i investicije.

Prilagođeno računovodstvo

– Uprava pod vodstvom povjerenika ima neke druge strategije i ciljeve pa se očito prilagođavaju i računovodstvene metodologije – kaže Todorić i podsjeća kako je Ramljak nakon preuzimanja Agrokora rekao da koncern mora nestati, razdijeliti i rasprodati. No, tu Todorićevu izjavu treba staviti u kontekst stanja zatečenog u Agrokoru, koji je bio pred blokadom. To su uostalom dopisom potvrdili u utorak i dobavljači Agrokora. Potvrđeno je i da je protiv Martine Dalić i Ante Ramljaka podnesena anonimna kaznena prijava. Iako se misli da iza nje stoji Todorić, on je na blogu to opovrgnuo.

– Sumnje ili optužbe koje su utemeljene ne bismo imali potrebe kukavički skrivati iza anonimne prijave. Trenutačno s izvanrednim povjerenikom rade tri velike međunarodne savjetničke kuće, zajedno s domaćim savjetnicima i iz ovog tima od više od sto ljudi izdvojeno je nekoliko imena na koje se prijavom punom neistina i objavama na blogu pokušava skrenuti pažnja javnosti – kažu u Agrokoru.

– Anonimna prijava protiv mene dimna je zavjesa – komentirao je Ramljak.

Navečer se je ponovno oglasio na blogu, meta je opet Martina Dalić, a ispričao je ukratko kako mu je predlagala osnivanje SPV-a (tvrtke posebne namjene) što je on odbio. Dalić nije komentirala objavu. Istodobno, uz traženja meta za prijavu, Todorić sprema i obranu. Prema saznanjima, glavna meta obrane bit će njegov bivši bliski suradnik Ivan Crnjac, koji mu je, kako smatra navodno Todorić, prikazao javnosti lošu situaciju krajem 2016. i tako onemogućio pristup paniranom klupskom kreditu, što je za posljedicu imalo aktiviranje zakona. Tako bi, navodno, mogao dokazati da je bio prisiljen potpisati ga.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?