Europarlamentarac Andrej Plenković o BiH

Rezolucija EU za BiH politički je okvir za njenu budućnost

'06.05.2012., Zagreb, - Andrej Plenkovic, kandidat za zamjenika predsjednika HDZ -a. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
23.02.2014.
u 10:17

Za rezoluciju je bilo 468 zastupnika, a protiv samo 80 stoga Lagumdžijina teza o glasovima EU desnice ne stoji

Kakva je budućnost rezolucije Europskog parlamenta o BiH? Koliko ona obvezuje visokog predstavnika Valentina Inzka? Koliko će se na njoj temeljiti politika EU-a prema BiH? - samo su neka od pitanja o kojima u intervjuu za Večernji list govori zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Andrej Plenković.

Što nakon rezolucije? Koliko ona može biti temelj za politiku Europske komisije i općenito EU-a prema BiH?

Rezolucija će imati utjecaj na formiranje stavova izvršnih institucija EU-a prije svega Europske komisije. Ona predstavlja jasnu političku poruku i volju političkih skupina u Europskom parlamentu o aktualnom stanju u BiH. Osim što izražava zabrinutost za nepostojanje konsenzusa o ustavnim reformama, isto tako prepoznaje i određena kretanja koja opstruiraju dogovor, bilo da je riječ o procesima centralizacije ili retorici koja dovodi u pitanje opstojnost BiH. Stoga je dobro da je Europski parlament poslao važnu poruku decentralizacije, ravnopravnosti, načela federalizma i legitimnog predstavljanja u institucijama kako bi se osigurao put Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Možemo li očekivati inicijativu glede njezine provedbe?

Njen utjecaj će sigurno biti značajan za dijalog koji se vodi između političkih čelnika u BiH. Decentralizirani ustroji država i federalni modeli su uobičajena pojava u nizu zemalja EU. Stoga nema nikakvog razloga da se takva europska ustavnopravna praksa ne bi mogla primijeniti i u složenoj zemlji poput Bosne i Hercegovine.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?