Krah platforme

Rezultati pokazali - SDP najveći gubitnik izbora, nije bolje prošao ni SPP

lagumdžija
Foto: VL FOTO
15.10.2014.
u 11:37

SDP BiH će u entitetskom Parlamentu izgubiti mnogo mandata u odnosu na razdoblje 2010. - 2014.

Opći izbori koji su u nedjelju održani u BiH donijeli su velika (negativna) iznenađenja kada su u pitanju neke stranke koje su godinama činile vlast na svim razinama u BiH, ali i za neke od tek nastalih, a koje su mnogo očekivale. Najveći krah svakako je doživio SDP BiH, što dokazuju i usporedni rezultati s prošlih izbora održanih prije četiri godine.
 
Izgubili mandate
Kada je u pitanju Zastupnički dom Parlamenta BiH, SDP BiH 2010. osvojio je 26,07, a na ovogodišnjim, na osnovi do sada obrađenih 75,02 posto podataka, samo 9,70 posto glasova.
Prije četiri godine SDP BiH je osvojio 266.023, a ove godine 70.398 glasova.
SDP će izgubiti mandate i u Parlamentu FBiH. Na osnovi 73,02 posto do sada obrađenog biračkog tijela na ovogodišnjim održanim izborima, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH osvojila je 176.483 glasa manje za Zastupnički dom Parlamenta FBiH nego na općim izborima održanim 2010. godine. Prije četiri godine SDP BiH dobio je povjerenje 251.053 glasača kad je u pitanju federalni Parlament, a na ovogodišnjim izborima do sada samo 74.570.
Iako treba biti obrađeno još oko 17 posto biračkih mjesta, to neće uveliko promijeniti činjenicu da će SDP BiH u entitetskom Parlamentu izgubiti mnogo mandata u odnosu na razdoblje 2010. - 2014. kada ih je imao 28. U ovom četverogodišnjem mandatu SDP će, kako sada stvari stoje, u većini županija, ali i na razini FBiH, kao i države, biti u oporbi.
 
Krivac platforma
Za ovakve rezultate SDP-a najviše je krivo formiranje platforme prije četiri godine i sastavljanje vlasti na razini FBiH s marginalnim hrvatskim stranama koje nisu imale potporu među hrvatskim zastupnicima. Iako su u protekle četiri godine imali apsolutnu vladavinu u cijeloj FBiH, kadrovi SDP-a nisu popravili situaciju u ovom bh. entitetu kao što su to obećavali prije izbora. Naprotiv, FBiH je zaduženija nego ikad, a više od pola milijuna građana, od čega najviše mladih, danas nema posao. To su osudili i glasači s bošnjačkih područja na čije je glasove SDP računao i ovoga puta. Ništa bolje od SDP-a nije prošao ni predsjednik FBiH Živko Budimir sa svojim SPP-om. Naime, Budimir je bio uvjeren u mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali i da će uzeti dio vlasti na svim razinama, rezultat svega je tek nekoliko zastupnika u županijskim skupštinama, dok na federalnoj i državnoj razini ova stranka nije parlamentarna. HSP BiH također je ostvario jedan od lošijih rezultata od postojanja stranke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?