Kiša prouzročila izlijevanje rijeka

Rijeka Prača izlila se iz korita i poplavila 30 kuća i drugih objekata

02.03.2016.
u 08:00

Nakon intenzivnih oborina, u ponedjeljak oko 20 sati rijeka Prača izlila se iz korita i poplavila oko 30 stambenih i pomoćnih objekata u općini Pale, piše Večernji list BiH.

“Nagli porast vodostaja Prače dogodio se negdje oko 17 sati, pokušavali smo očistiti korito kako bismo spriječili izlijevanje, ali voda se oko 20 sati izlila iz korita. Ugrožena su i kućanstva u donjem dijelu Prače, te sve kuće u slivnom području”, kazao je za Klix.ba pomoćnik načelnika Općine Pale u FBiH Munir Radača. Zbog obilnih oborina, došlo je i do izlijevanja Bosne u naselju Doglodi i plavljenja poljoprivrednog dobra. I rijeka Sava je na hidrološkoj postaji Gradiška jučer prešla kotu izvanredne obrane od poplava. Vodostaj je u osam sati iznosio 731 cm i kota izvanredne obrane od poplava premašena za jedna centimetar. Sava se na području Gradiške izlila u nebranjenom području mjesta Orahova, Mačkovac i sela Orubica prema kojem je onemogućen cestovni prilaz, ali nema ugroženih objekata ni stanovništva. Štete od nevremena koje je zahvatilo Hercegovinu, na elektrovodovima, krovovima kuća i objektima u dolini Neretve, brzo su sanirane, ali za one na plastenicima će trebati vremena. Vremenske nepogode nisu zahvatile samo BiH. Tisuće ljudi ostale su bez struje nakon obilnih snježnih oborina koje su u noći s ponedjeljka na utorak pogodile Češku. Elektroenergetska kompanija ČEZ proglasila je izvanredno stanje u 4 okruga nakon što je snijeg oštetio dalekovod. Najteže je pogođen središnji dio zemlje. Obilne snježne oborine izazvale su velike probleme i prekid cestovnog, zračnog i željezničkog prometa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije