Krišto i Rajakangas

Riješiti unutarnja pitanja prije dobivanja statusa kandidata za članstvo u EU

kristo i Rajakangaso
23.02.2016.
u 17:14

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas s nerezidentnim veleposlanikom Finske u BiH sa sjedištem u Zagrebu, Timom Rajakangasom o unapređenju parlamentarne suradnje dviju zemalja i europskom putu naše zemlje.

Krišto je informirala nerezidentnog veleposlanika Finske o tome da u BiH postoji opći konsenzus kada je riječ o njenom članstvu u Europskoj uniji, ali i upozorila da postoje različita stajališta o ustavno-pravnom ustrojstvu i o modalitetima ispunjavanja uvjeta za članstvo BiH u EU.

Naglasila je iznimnu važnost predaje aplikacije BiH za članstvo u EU, ali i istaknula da predstoje mnoge obveze koje BiH mora ispuniti na tom putu. Kako je pojasnila, prvenstveno treba riješiti presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, s naglaskom na presudu u predmetu Sjedić i Finici protiv BiH, kao i presude Ustavnog suda BiH, posebno onu koja se odnosi na rješavanje pitanja statusa grada Mostara.

- BiH i zemlje regije moraju riješiti svoja unutarnja pitanja prije nego dobiju status kandidata za članstvo u EU jer je to jamstvo sigurnosti i prosperiteta i država i regije u cjelini - poručila je predsjedateljica Krišto.

Rajakangas je izrazio zadovoljstvo što u BiH postoji jedinstven stav u vezi članstva u EU, te naglasio da će se Finska nastaviti da podržava proces proširenja EU. Po njegovim riječima, projekt proširenja EU neće biti gotov dok sve zemlje regije ne postanu članice europske obitelji.

U pogledu bilateralnih odnosa dviju država, sugovornici su zaključili da treba uložiti dodatne napore na unapređenju parlamentarne suradnje dviju zemalja, posebno u kontekstu europskih integracija naše zemlje, priopćeno je iz PSBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije