Obiteljska grobnica u mjestu Brusnica u RS-u privlači pozornost svih

Risto Marković tri godine gradio divovsku grobnicu za ženu i sebe vrijednu 240.000 KM

24.10.2023.
u 18:29

Objašnjava kako je to grobnica, a da je on zove svojom vječnom kućom te podsjeća kako je na proslavi u povodu završetka gradnje imao 300 uzvanika, glazbu i narodno veselje koje ga je koštalo 6000 eura

Ponovno se medijskim prostorom u cijeloj regiji vrti zanimljiv videouradak u kojem je snimljena jedna ogromna obiteljska grobnica, pravi pravcati mauzolej.

- To su gradili samo faraoni u Egiptu i Nemanjići, a ja nisam ni faraon ni Nemanjić, nego Marković - kaže Risto iz Brusnice u Republici Srpskoj, koji još kaže i kako ima troje djece, a "nitko od njih neće ni da čuje", pa dodaje kako ima i djece kojima roditelj umre, a ona ni na pokop ne dođu.

Upravo je iz tog razloga Risto za sebe i ženu još za života sazidao vječnu kuću kako se ne bi morao brinuti gdje će počivati kad ga Bog bude pozvao.

Risto za kanal Živa istina kaže i kako je svoju vječnu kuću gradio tri godine te da je za nju dao 240.000 maraka, odnosno 120.000 eura.

Objašnjava kako je to kapela (grobnica), a da je on zove svojom vječnom kućom te podsjeća kako je na proslavi u povodu završetka gradnje imao 300 uzvanika, glazbu i narodno veselje koje ga je koštalo oko 6000 eura.

Inače, prvi je koji je u općini Lopare tražio građevinsku dozvolu kakvu nikada i nitko dotada nije tražio pa je morao doći i geometar, ali i gospođa iz Odjela za urbanizam.

Sve mu je to projektirao izvjesni arhitekt Nenad iz Brčkog, a radio majstor Neđo i drugi brojni majstori, svatko stručnjak za svoje.

Radovi su vrhunski, armiranje, izolacija, struja, nema vlage, a ljesovi su od rostfraja i hermetički se zatvaraju jer tako mora biti kako bi žena i on ostali vječni jer je grobnica takva - površinska, sve mramor i granit. Jedina opasnost je možda jak potres za nekih sto-dvjesto godina.

Cijelu kapelu iscrtao je i svojom lozom Markovića, a putnici namjernici koji tuda prođu stanu u nevjerici pa gledaju i razgledaju... Nitko ih ne može uvjeriti kako to nije crkveni nego privatni objekt s građevinskom dozvolom i zidovima od čak pola metra. Ristina vječna kuća potpuno je ograđena kamenom i kovanom ogradom, a kamen je, kaže, stigao s čak triju kamenoloma, napominje ovaj osebujni čovjek.

Podsjetimo, Risto je priredio i veliko slavlje te 2019. godine na kojem je imao glazbu i 300 uzvanika. Kapelu je oslikao ikonopisac iz Beograda, a među slikama svetaca našle su se i freske Riste i supruge Petre s križevima u rukama.

- Želja mi je oduvijek bila napraviti ovaj hram, koji će ostati vječno mome selu i mještanima. Ovo mi je bila životna želja, a kome će čovjek ispuniti želju ako neće sam sebi? – kazao je tom prilikom ovaj dobrodušni Majevičanin, koji je u nazočnosti rodbine, prijatelja i susjeda za ovu priliku 2019. godine priredio veliko slavlje.

Risto je s osmijehom slušao ogovaranja i kaže kako mu s materijalne strane nije bilo teško izgraditi ovo velebno zdanje. Samo je majstorima za gradnju i uređenje kapele dao više od 150.000 KM, a za materijal i mnogo više.

– Ljudi me pitaju zašto sam to uradio. A zašto ne kad imam novca toliko da mogu još tri ovakve kapele sagraditi i da opet ostane dovoljno meni, ženi i djeci. Ni djeca nisu ovu ideju dobro prihvatila, osim kćeri Svjetlane.

A svima će ostati dosta imetka. Pokupovao sam stanove, imam stotinu duluma zemlje, kuću i u njoj sve što je potrebno – pripovijeda Risto Marković, koga su već prozvali Risto Faraon.

Nakon posvećenja kapele, te 2019. godine pod ogromnim bijelim šatorom na susjednoj livadi uslijedilo je slavlje, uz glazbu i obilje hrane i pića.

– Seosko groblje je malo, a svijet je takav da ni centimetra ne bi ustupio ni za grob, a kamoli za kapelu. Ovdje je opet veliko prostranstvo, prelijep pogled… – kaže Marković.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?