Sporazum o sukcesiji

Rješavanje privatne imovine iz bivše SFRJ

sporazum
02.12.2015.
u 07:00

Glede stanarskog prava, države sljednice primjenjivat će bez diskriminacije zakon podjednako na sve osobe koje su bile državljani SFRJ

Mersiha Udovčić, Josip Nikolić i Goran Brkić su imenovani za članove stručnog radnog tijela Vlade FBiH čiji je zadatak nakon primopredaje predmeta od Glavnog tajništva, za Vladu pripremati nacrte drugostupanjskih odluka iz člana 6. odluke o provođenju Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije na teritoriju BiH za Vladu FBiH, piše Večernji list BiH.

Privatna imovina

Aneks G obuhvaća privatnu imovina i stečena prava. "Privatna imovina i stečena prava građana i drugih pravnih osoba SFRJ države sljednice štitit će u skladu s odredbama ovog aneksa", navedeno je. Član. 6 ovog aneksa glasi "domaće zakonodavstvo svake države sljednice glede stanarskog prava primjenjivat će se podjednako na osobe koje su bile državljani SFRJ i koje su imale to pravo, bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnoj manjini, imovinsko stanje, rođenje ili drugi položaj". Prava na pokretnu i nepokretnu imovinu koja se nalazi u nekoj državi sljednici na koju su građani ili druge pravne osobe SFRJ imali pravo na dan 31.12 1990.priznat će se te će biti zaštićena i vraćena od te države u skladu s utvrđenim standardima i normama međunarodnog prava bez obzira na nacionalnost, državljanstvo, mjesto boravka ili prebivalište tih osoba. To uključuje osobe koje su, nakon 31. 12. 1990, stekle državljanstvo ili su zasnovale mjesto boravka ili prebivalište u nekoj drugoj državi, a ne u državi sljednici.

Provedba

Bilo kakav navodni prijenos prava na pokretnu i nepokretnu imovinu učinjen nakon 31. 12. 1990. i zaključen pod prisilom bit će nevaljan i ništavan. U aneksu je navedeno i da će države sljednice poštivati i zaštititi prava svih fizičkih i pravnih osoba SFRJ na intelektualno vlasništvo, uključujući patente, zaštitne znakove, autorska prava i druga povezana prava te će se pridržavati međunarodnih konvencija u tome smislu. Podsjetimo, sastanak stalnog zajedničkog odbora predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ održan je prije 20 dana u Sarajevu, što su predstavnici država ocijenili kao dobar signal za nastavak aktivnosti za provođenje sporazuma jer je posljednji sastanak održan prije skoro 7 godina. Što se tiče Aneksa G, preporučeno je vladama država sukcesora zaključiti bilateralne sporazume u cilju učinkovite provedbe Aneksa G te suzdržati se od donošenja bilo kakvih akata i poduzimanja bilo kakvih mjera koje su suprotne odredbama Aneksa G.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?