MARINKO ČAVARA:

Rješenje je promjena kompletne izvršne vlasti Federacije BiH

Marinko Čavara
09.01.2014.
u 09:17

- -Najbolja bi opcija bila da izaberemo novog predsjedatelja, ali poštujući ustavnu raspodjelu šest čelnih pozicija - rekao je Čavara

Kriza u Federaciji BiH iz dana u dan se produbljuje, a sve je izvjesnije kako će ozbiljnije promjene moći donijeti tek izbori u listopadu. Potpredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Kluba zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara kaže kako će biti prevladana situacija vezana uz rukovođenje Parlamentom, ali da najveći problem i dalje ostaje neustavna i nelegalna izvršna vlast u Federaciji.

• Kako će biti razriješena situacija u Zastupničkom domu nakon ostavke predsjedatelja Fehima Škaljića?

- To je neopoziva ostavka i o njoj se neće voditi rasprava. Na kolegiju smo dogovorili da se za 21. siječnja sazove sjednica Zastupničkog doma i na toj sjednici će biti dvije točke dnevnog reda. Prva, odluka o razrješenju dosadašnjeg predsjedatelja i druga, eventualni izbor novog predsjedatelja ako bude postignut dogovor između političkih stranaka. Parlament je trenutačno jedina legalna i legitimna institucija vlasti u FBiH i treba osigurati kontinuitet u njegovom radu.

• Postoje li neke druge opcije ako ne bude postignut dogovor o izboru novog predsjedatelja?

-Najbolja bi opcija bila da izaberemo novog predsjedatelja, ali poštujući ustavnu raspodjelu šest čelnih pozicija, gdje predstavnici jednog naroda ne mogu biti na više od dvije pozicije. Budući da je predsjednik Vlade iz bošnjačkog naroda, kao i predsjednik Vrhovnog suda, a da su popunjene dvije pozicije i hrvatskim kadrovima, predsjedatelj Zastupničkog doma bi, sukladno Ustavu, trebao biti iz reda srpskog naroda ili „ostalih“. To sužava prostor za politike dogovore. Ako se ne postigne konsenzus o novom predsjedatelju Zastupnički dom može zaključkom ovlastiti nekog od zastupnika da saziva sjednice i predsjeda njima bez drugih ovlasti koje ima predsjedatelj u punom kapacitetu...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?