IDPI - Konferencija u Mostaru

Stranački lideri: Za promjenu Daytona ključno je povjerenje među partnerima

idpi
Foto: VL FOTO
1/11
13.11.2015.
u 06:45

Postizanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda kroz jednake mogućnosti izbora legitimnih predstavnika

U Mostaru je počela konferencija "Konsenzus o preustroju političkog sustava 20 godina poslije Daytona - realnost ili zavaravanje?". Na konferenciji sudjeluju čanovi Predsjedništva BiH, a održava se uz visoko pokroviteljstvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Organizator konferencije je Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara. 

Konferenciju su otvorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i izvršni direktor Instituta za društveno-politička istraživanja Josip Blažević, a konferencija je organizirana u dvije panel-diskusije.

Na prvom panelu, pod nazivom „Kako prilagoditi politički sustav potrebama svih građana Bosne i Hercegovine (pripadnicima konstitutivnih naroda i ostalima)?“, panelisti su bili članovi Predsjedništva BiH, a razmijenjena su mišljenja o Daytonskom mirovnom sporazumu u proteklih 20 godina i ispitivanju mogućnosti konsenzusa oko konkretnih institucionalnih promjena u Ustavu BiH i FBiH, te izmjenama Izbornog zakona BiH.

Na prvom panelu sudjelovali su i predsjednik Republike Srpske i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, prvi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDS-a Mladen Bosić, zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH i predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić, te predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić.

Stavovi političara

Jedino načelo koje nas može dovesti do toga da se osjećamo i legitimni i legalni kao predstavnici jednog, drugog, trećeg naroda i svih građana u BiH jeste to da pronađemo instrumente kako zaštititi i građansko i kolektivno u BiH, a da u tom smislu jedan narod drugom ne bira predstavnike najviše razine izvršne i zakonodavne vlasti, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. 

Po mišljenju Bakira Izetbegovića, rješenje je da Federacija BiH bude jedna izborna jedinica gdje je prvi onaj tko dobije najveći broj glasova, a zatim da se za idućeg uvodi dodatni kriterij.

- Mislim da smo se bili jako približili i da su trebali da uspiju ti pregovori. U ovoj sad atmosferi koju imamo ja sam uvjeren da bi ti pregovori bili završeni, kazao je Izetbegović.

Govoreći o principima koje su lideri političkih stranaka potpisali u Bruxellessu 2013. godine, Mladen Ivanić kazao je kako političari različito gledaju na provođenje spomenutih principa te da zbog toga ulaze u fazu sukoba zbog čega je BiH potrošila deset godina, a da se nije pomakla ni milimetra.

- Slične tame kao prije deset godina, gotovo isti sudionici, iste pozicije. Teško će bilo tko od nas tko u ovome sudjeluje već deset, petnaest godina preko noći početi drugačije misliti, naglasio je Ivanić.

Milorad Dodik te Mladen Bosić izrazili su sumnje da bi se mogao naći konsenzus za promjene Daytona. Bosić je kazao da je za njegovu promjenu ključno povjerenje među partnerima.

- Glavni nedostatak je međusobno povjerenje i ja sam siguran da bez „otopljavanja leda“ i bez međusobnog povjerenja ništa nećemo uraditi. Ako bi radili nešto drugo u odnosu na ovo što imamo sad, to može biti samo davanje drugima većih prava, a ne nikako oduzimanje prava od bilo koga koje je već stekao. U tom bi trebalo tražiti prostor da pokušamo doći do rješenja, a jedino rješenje je ono koje će biti prihvatljivo za sve. Predvjet za bilo što je drugačiji međusobni odnos, kazao je Bosić.

- Mislim da je ključno pitanje bilo realizacija bruxellesskog dogovora i da smo ga realizirali sigurno bi sada imali kandidatski status, a ne dodatne ujete za kandidatski status. Kamo sreće da mi to ovdje možemo završiti. Ovdje samo uspijeva što nameće visoki predstavnik i ništa drugo, kazao je Dodik.

Fahrudin Radončić kazao je da Dayton jeste zaustavio rat, ali da se nitko s njim ne osjeća najsretnije.

- Najveći dio srpskog korpusa se boji neke vrste unitarizma, Bošnjaci se boje separatizma, Hrvati se boje majorizacije, imali smo situaciju da to nije politika bošnjačkog korpusa nego možda jedne stranke koja čak i nije htjela da bude dominantno bošnjačka ali je imala dovoljno moći da majorizira Hrvate kroz izbor člana Predsjedništva BiH. Također smo i mi imali velikih trauma kojih se bojimo. Ja mislim da ćemo Dayton morati mijenjati više kao proces pridruživanja i prihvatanja standarda EU, kazao je Radončić.

Božo Ljubić kazao je kako se mora doći do rješenja koja će stvoriti minimum konsenzusa i povjerenja na institucionalnoj razini, a ne međuljudskog povjerenja, jer to, kako je naveo, već imamo.

Uloga medija

Na drugom panelu, pod nazivom „Uloga i odgovornost medija u izgradnji političkog konsenzusa oko prijepornih političkih pitanja“, panelisti su predstavnici medija.

Sudjelovali su predstavnici šest medijskih kuća u BiH. Imali su prigodu komentirati i predlagati konkretna institucionalna rješenja koja su prvenstveno usmjerena k postizanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda u pogledu uspostave simetričnih mogućnosti izbora legitimnih predstavnika i njihova ravnopravnog suodlučivanja unutar cjeline bh. političkog sustava, kao i osiguranja pasivnoga i aktivnoga biračkog prava za sve građane BiH. Najvažnija pitanja na konferenciji su ravnopravnost konstitutivnih naroda i jednakost građana, Ravnoteža kolektivnog i građanskog, odnosa konstitutivnih naroda i pitanje konstitutivnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?