Kraj

Rješenje za solarne elektrane do kraja ožujka

04.03.2017.
u 09:00

Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH će u idućih nekoliko tjedana ponuditi rješenje vezano uz solarne elektrane i kvote koje su raspoređene od 2022. godine. Kako su nam rekli iz tog ministarstva, posljednjih dana održano je nekoliko sastanaka vezanih uz tu problematiku te je pronađeno rješenje za problem u kojem se našlo nekoliko vlasnika mini solarnih elektrana u Hercegovini.

- Još uvijek nećemo otkriti o čemu je riječ, ali ćemo načiniti prijedlog rješenja ovoga problema. Očekujemo kako će u idućim danima biti načinjen dokument, a onda je na federalnoj Vladi kada će ga staviti na dnevni red i usvojiti, rekli su nam jučer iz Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH. Podsjetimo, nekoliko vlasnika mini solarnih elektrana u Hercegovini trenutačno dobiva naknade od 0,10 KM po kW, dok su oni koji su u kvotama za solarnu energiju plaćeni 0,56 po kW. Problem je u tome što zakon nalaže da mini solarne elektrane snage do 23 kW ne trebaju biti u kvotama kako bi im proizvedena električna energija bila plaćena po subvencioniranoj cijeni.

Cijeli problem napravio je Operator za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju koji je pogazio određena načela poslovanja, pogodovao velikim proizvođačima električne energije, dok su mali doslovno izbačeni iz sustava. Očekuje se kako će Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije sada sanirati štetu koju je napravio Operator te kako će priča biti vraćena u zakonske okvire. Bilo je nekoliko prijedloga rješenja problema, a iz Ministarstva su nam samo rekli kako rješenje koje će ponuditi neće imati veze s Fondom za zaštitu okoliša FBiH. Ranije se razmišljalo o tome da ovaj fond djelomično financira proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana te da se na taj način riješi problem mini solarnih elektrana.

Vlasnici ovih postrojenja snage do 23 kW već su pretrpjeli štetu i najavili su kako će sudskim putem tražiti da im se razlika novca isplati. S druge strane, pojedini hrvatski zastupnici odlučni su u tome tražiti od Operatora objašnjenje zašto je došlo do tog problema, zašto se ne poštuje zakon koji se odnosi na ovu problematiku te kako je moguće da kvote za solarne elektrane budu raspoređene za idućih pet godina. Odgovore na ta pitanja javnost tek treba doznati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?