Hit u Dugopolju

Robot pomaže konobarima u restoranu - poslužuje hranu, priča na dva jezika i prede kao mačak

09.05.2024.
u 15:34

Svi koji su ikad sjeli u restoran u sklopu Lesnine u Dugopolju kod Splita oduševili su se jednim neobičnim članom osoblja. 

Robot Lesi, osim što dostavlja narudžbe do stolova, pruža gostima jedinstveno iskustvo. Obraća im se na hrvatskom ili na engleskom i prava je atrakcija.

"Lesi je naš pomoćnik konobarima i animator. Donosi hranu do stolova, ali uz pomoć konobara. Robot nema umjetnu inteligenciju, već radi na principu programiranja. Sam ne može izvesti ni jednu funkciju bez ljudske ruke i nije zamjena za konobara", pojasnio nam je voditelj restorana Bernardo Šunjić.

Kako funkcionira?

Robot je smješten u kuhinji i nakon što konobar uzme narudžbu i hrana je gotova, u robota utipka broj stola gdje hranu treba dostaviti. Sustav prepoznavanja stolova omogućava mu da brzo identificira ciljani stol i narudžbu gostima. Gost zatim pritisne gumb "Završi", robot mu se zahvali i vrati se u kuhinju.

"Reakcije gostiju su uglavnom pozitivne. Ponekad ima i onih koji su zabrinuti da će robot zamijeniti ljudska radna mjesta što ovdje nije slučaj. On je tu prvenstveno kao animator i kako bi razbio svakodnevicu", govori Bernardo.

Ova vrsta robota u restoranima sve je popularnija u svijetu, a Lesi je jedan od rijetkih u Hrvatskoj. Restoran u Lesnini u Dugopolju prvi je Lesninin restoran u Hrvatskoj koji je uveo ovu tehnologiju. Slični roboti još postoje u poslovnicama u Zagrebu i Puli, a uskoro i u Zadru.

Podrška Baby Lasagni

Robot je trenutno programiran s licem mačke kao podrška našem predstavniku na Eurosongu.

"Mi i naš mačak-robot želimo dati podršku Baby Lasagni da pobjedi na ovogodišnjem Eurosongu", poručila je Ana Perić, voditeljica servisa u restoranu.

"Ako pobjedi, uvodimo lasagne na meni u naš restoran!", dodao je kroz smijeh Bernardo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?