WHO

Rođeni tijekom rata u BiH hitno se moraju cijepiti

Orange County Register photo by Bruce Chambers - vaccine.p082801.bbc.2.jpg -Parkview Elemenmtary sixth grader May Kabartay, 11, winces, left, as she gets an immunization shot from registered nurse Riva Apodaca, right,  in preparation for the new school ye
30.07.2015.
u 14:49

Od ospica je u BiH tijekom prošle i početkom ove godine oboljelo 5340 osoba

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Bosna i Hercegovina spada među najveća žarišta epidemije ospica u dijelu koji pokriva Europski centar za cjepiva i nalazi se odmah iza Kirgistana, te apeliraju na žurno cijepljenje stanovništva bez obzira na dob, javlja portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. U 2014. godine i prvim mjesecima ove godine u BiH je zabilježeno 5340 slučajeva ospica.

BiH najveće žarište

Većina smrtonosnih bolesti koja je pogađala milijune djece uglavnom je izliječena i nestala zahvaljujući cjepivima. Međutim, kako navodi BBC, u zemljama u kojima su se dogodili ratovi, poput Bosne i Hercegovine u razdoblju od 1992. do 1995. godine, sustav zdravstvene zaštite je pogođen i osnovno cijepljenje djece nije se provodilo, te upozorava na epidemiju ospica koja vlada u Bosni i Hercegovini u kojoj je, uzgred rečeno, situacija najgora u cijeloj Europi. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da BiH spada u najveća žarišta ove epidemije i nalazi se odmah iza Kirgistana.

Kako porazna statistika BiH "remeti planove" WHO-a da se ospice potpuno iskorijene do kraja ove godine, iz organizacije su pozvali vlasti da hitno uspostave kontrolu. Mladi u BiH koji danas imaju dvadesetak godina rođeni su za vrijeme rata tako da mnogi od njih nisu cijepljeni. BBC objašnjava da su epidemije ospica i rubeola nasljeđe ratne prošlosti te se navodi kako svi oni koji nisu cijepljeni, bez obzira na to što su već odrasli, hitno trebaju primiti cjepiva. Liječnici upozoravaju da djeca mogu umrijeti ako se ne cijepe protiv ospica.

Epidemija u Njemačkoj

Podsjetimo, lokalni zdravstveni radnici u Njemačkoj u listopadu prošle godine prvo su primijetili značajno povećanje oboljelih od ospica među izbjeglicama i azilantima iz Srbije i BiH. Njemački institut "Robert Koch" upozorio je početkom ove godine da se ova zemlja suočava s najgorom epidemijom ospica od usvajanja Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti 2001. godine. Predstavnici zdravstva obećali su da će iskorijeniti ospice u Njemačkoj do 2015. godine, ali samo u siječnju su registrirana 254 nova slučaja. Zdravstveni radnici kazali su tada kako je tijekom rata u Jugoslaviji prekinuta imunizacija u regijama iz kojih dolaze izbjeglice. Većina odraslih nije cijepljena. Druga skupina odraslih koji su rođeni 1970-ih godina je ranjiva jer se u BiH i Srbiji primala samo jedna, umjesto dvije doze MMR cjepiva. Ospice se smatraju jednom od najzaraznijih bolesti. Lako se šire zrakom i ljudi mogu oboljeti a da nemaju simptome do četiri dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?