Nema novca

Rodilje u Federaciji BiH se moraju zaštititi

20.10.2015.
u 06:15

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH izradila je posebno izvješće o stanju zaštite majke i majčinstva na području FBiH

Ombudsman za ljudska prava BiH Nives Jukić izjavila je da je analiza usklađenosti međunarodnih standarda s pravnim sustavom u BiH urađena nakon žalbi koje su toj instituciji upućene, a odnose se na prava majki za vrijeme rodiljskog dopusta. U izvješću je obrađeno stanje svake županije i dani savjeti, kao i općenite preporuke u FBiH. Općenita preporuka je i izjednačavanje prava oca na rodiljski dopust. "Jednak tretman majki na području FBiH nije poštovan kad se radi o isplati naknade. Razlikuje se u ovisnosti o županiji", kaže Jukić. Minimum od 66% od naknade ostvarene u posljednjih šest mjeseci prije poroda, koji predviđaju međunarodni standardi, ne isplaćuje se jednako u svim županijama, a u HNŽ i PŽ nema ni tog propisa. "Kao ombudsman, ne mogu prihvatiti nijedan odgovor koji bi mogao eventualno opravdati nedostatak novca u proračunu za prava i zaštitu majčinstva", istaknula je Jukić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije