Sada je 80 posto

Rodilje u HNŽ-u primat će 100% plaće tijekom rodiljskog

12.05.2018.
u 16:00

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg najavio je kako će uskoro plaćanje rodiljskog dopusta za roditelje u ovoj županiji biti vraćeno na 100 posto, piše Večernji list BiH. 

Naime, nakon što je usvojen Zakon o zaštiti obitelji s djecom, rodiljama koje su u radnom odnosu određeno je da će primati 80, a ne 100 posto plaće. Radi se o apsurdnoj odluci jer je toj kategoriji Zakon o zaštiti obitelji s djecom smanjio primanja. I takvo je stanje trajalo već mjesecima. Herceg je najavio kako će žurno biti ukinuta ova odredba, već do kraja ovoga mjeseca.

Promjene od lipnja

- Očekujem kako će od lipnja rodilje u županiji primati 100 posto plaće, a ne 80 kako je bilo do sada. Resornim ministrima naložio sam da urade određene analize i dostave podatke o učincima Zakona o zaštiti obitelji s djecom - rekao je Herceg za Večernji list. Dodao je kako će se nakon ovih analiza vidjeti na koji način Zakon treba mijenjati kako bi bio učinkovitiji i bolji nego što je to sada slučaj.

- Mi smo na početku primjene Zakona rekli kako ćemo nakon nekoliko mjeseci vidjeti kakvi su učinci i što trebamo mijenjati. Očekujem da će ministri uskoro dostaviti tražene analize i onda ćemo znati u kojem smjeru će promjene Zakona ići. U svakom slučaju, Zakon o zaštiti obitelji će biti izmijenjen - objasnio je Herceg.

Inače, dio razloga zbog kojih su sindikati prosvjete najavili mogućnosti štrajka bio je u tome što su osobni dohoci rodilja smanjeni na 80 posto tijekom rodiljskog dopusta. Sada će pravila biti promijenjena i rodilje će ipak primati punu plaću.

- Zakon nije usvojen kako bi rodiljama u državnim institucijama i tvrtkama bila smanjena plaća tijekom rodiljskog dopusta, nego kako bi rodilje koje rade u privatnim tvrtkama konačno dobile potrebnu zaštitu od zlonamjernih poslodavaca. Bilo je mnogo slučajeva u kojima su trudnice dobivale otkaz jer su ostajale u drugom stanju, a Zakon o zaštiti obitelji predvidio je stroge kazne za ovakvo ponašanje poslodavaca. Mi smo rekli kako je Zakon potrebno doraditi i očekujemo kako će to uskoro biti učinjeno - zaključili su naši sugovornici iz Vlade HNŽ-a.

Pet milijuna maraka

Inače, Zakon o zaštiti obitelji donio je godišnji trošak od pet milijuna maraka. Herceg i njegovi suradnici su u više navrata poručivali kako su svjesni da je dječji doplatak nizak te kako ga treba povećavati, ali u ovome trenutku nije se moglo osigurati više novca u proračunu za ovu namjenu.

Ostaje za vidjeti hoće li se nakon najavljenih analiza stanje promijeniti i kada su u pitanju djeca, a ne samo rodilje. S obzirom na velike zahtjeve sindikata, teško je za očekivati da će Vlada HNŽ-a uspjeti osigurati više novca za spomenute kategorije proračunskih korisnika.

Više podataka o ovoj temi trebalo bi biti poznato u roku nekoliko tjedana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije