PROMJENE

Rodiljske naknade isplaćivat će ZZO 
ZH županije

bebe-web.jpg
Foto: import
28.02.2014.
u 10:54

Prema riječima premijera Zapadnohercegovačke županije Zdenka Ćosića, na stavci rodiljskih naknada u proračunu za 2014. godinu izdvojena su samo sredstva potrebna za plaćanje dugovanja iz prošle godine

Rodilje u Zapadnohercegovačkoj županiji dobivat će rodiljske naknade unatoč činjenici da je ta stavka u proračunu za 2014. godinu znatno smanjena. Naime, budući da je Vlada još prošle godine donijela odluku da se rodiljske naknade zaposlenim rodiljama isplaćuju iz fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja, dok će se onim majkama koje nemaju posao rodiljske naknade i dalje isplaćivati iz proračuna ZHŽ-a .

Plaćanje dugovanja

Prema riječima premijera Zapadnohercegovačke županije Zdenka Ćosića, na stavci rodiljskih naknada u proračunu za 2014. godinu izdvojena su samo sredstva potrebna za plaćanje dugovanja iz prošle godine i sredstva koja su dovoljna za isplatu naknade nezaposlenim majkama, što ukupno iznosi milijun konvertibilnih maraka.

“U međuvremenu, od donošenja proračuna, mi smo uspjeli isplatiti rodiljsku naknadu za jedan mjesec koji smo ostali dužni iz prošle godine i imamo obvezu izvršiti uplatu za još jedan”, kazao je Ćosić. Dodaje kako će sljedeća uplata rodiljskih naknada zaposlenim majkama koje im je Vlada ZHŽ-a ostala dužna iz prošle godine biti u travnju. Kada su u pitanju naknade koje ova županija daje nezaposlenim majkama, njihova uplata će ići istim intenzitetom, kao i do sada jer će se iste isplaćivati iz županijskog proračuna.

Podsjetimo, zbog nedostatka novca u proračunu i činjenice da ZH županija sa sredstvima koje trenutačno ima teško može podmirivati sve obveze iz proračuna, rodiljske naknade do sada su dosta kasnile.

Nezaposlene majke

Tako dijete nezaposlene majke iz Zapadnohercegovačke županije ima godinu i dva mjeseca kada njegova majka dobije prvu rodiljsku naknadu koja iznosi 100 konvertibilnih maraka.

U nešto boljoj poziciji su one majke koje su zaposlene budući da one rodiljsku naknadu čekaju manje od godinu dana. Inače, Zapadnohercegovačka županija je jedna od rijetkih koja je uvela rodiljsku naknadu za sve majke, kao i novčanu pomoć za opremanje djeteta u iznosu od 500 konvertibilnih maraka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije