Što donosi usvojeni Zakon o roditeljima njegovateljima u FBiH

Roditelji djece invalida dobit će status njegovatelja za šest mjeseci, a primat će 407 KM

16.09.2021.
u 14:09

Roditelji djeteta sa stopostotnim invaliditetom koje ne može samo udovoljiti svojim osnovnim životnim potrebama konačno će moći ostvariti status roditelja njegovatelja u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH.

Prava djece i zaštita

Naime, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je pod predsjedanjem Tomislava Martinovića na svojoj posljednjoj sjednici jednoglasno podržao Zakon o roditeljima njegovateljima u FBiH, a kako bi počela njegova primjena, potrebno je donijeti još neke od propisa.

Tako federalni ministar rada i socijalne politike treba u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti propis kojim će se odrediti potrebna dokumentacija kojom se dokazuje ispunjavanje uvjeta za priznavanje statusa roditelja njegovatelja. - Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a počet će se primjenjivati šest mjeseci nakon stupanja na snagu - navodi se u tekstu zakona. U pitanju je novo zakonsko rješenje kojim se tretira pravo roditelja djece, odnosno osoba s poteškoćama u razvoju. Zakonom, koji će nakon što ga je usvojio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, moći stupiti na snagu, predviđeno je da roditelji, odnosno njegovatelji djece i odraslih sa stopostotnim invaliditetom dobiju pravo na mjesečnu naknadu u visini neto najniže plaće u Federaciji BiH. Riječ je o iznosu koji je trenutačno 407 konvertibilnih maraka.

Sredstva iz proračuna

Na taj iznos roditeljima njegovateljima će se uplaćivati doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti. Zakonom je propisano da ovaj status može steći samo jedan od roditelja, iznimno, ako u obitelji postoji dvoje djece sa stopostotnom invalidnosti, tada pravo mogu ostvariti oba roditelja. Roditelju osobe s invaliditetom može se priznati status roditelja njegovatelja ako je nezaposlen i prijavljen na evidenciju nadležne službe za zapošljavanje ili ako dostavi od Porezne uprave dokaz da nije osiguran u jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa. Status roditelja njegovatelja može se priznati roditelju do njegove navršene 65. godine života, odnosno do navršene 30. godine života osobe s invaliditetom.

Važno je napomenuti i da se za vrijeme dok jedan roditelj koristi rodiljski dopust za dijete, drugom roditelju ne može priznati status roditelja njegovatelja za isto dijete. Sredstva za financiranje naknade i doprinosa osiguravaju se u proračunu Federacije Bosne i Hercegovine, a pravo na naknadu i pripadajuće doprinose roditeljima njegovateljima će se priznati od prvog dana sljedećeg mjeseca u odnosu na mjesec kada je podnesen zahtjev za ostvarivanje prava. U slučaju smrti osobe s invaliditetom, roditelju njegovatelju prestaje status roditelja njegovatelja šest mjeseci nakon smrti djeteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?