savjeti

Roditelji, obratite pažnju! Zaštitite svoje dijete na internetu uz pomoć 13 savjeta

20.12.2020.
u 17:28

U doba pandemije komunikacija se realizira uz pomoć moderne tehnologije, piše Ordinacija.hr. 

Moderna tehnologija može biti blagoslov, ali i prokletstvo novog vremena. Na žalost djeca sve više vremena provode uz ekran mobitela, računala, televizora... Ponekad se pitam što će za posljedicu imati moderni način života djece i mladih. Hoćemo li imati generacije ovisnih pojedinaca ili mlade ljude koji neće znati niti moći funkcionirati bez socijalnih mreža, internetskih poveznica, mobitela r ačunala i svega ostalog što pripada svijetu moderne tehnologije.

 

Cyberbuling je naziv za nasilje preko interneta. Postoje dvije vrste nasilja preko interneta izravan napad i napad preko posrednika. Nasilnik u većini slučajeva šalje uznemirujuće poruke mailom ili mobitelom. Jedan od primjera je kada netko iz razreda dozna adresu vršnjaka iz razreda i u njegovo ime šalje uznemirujuće poruke drugoj djeci. Dijete može zbog novonastale situacije biti krivo optuženo što može u pojedinim slučajevima dovesti do odlaska ravnatelju i sazivanja hitnog sastanka s roditeljima.

Svakodnevno u dnevnom tisku primamo informacije o raznim vrstama mobilnih aparata koji su cijenom i dizajnom prilagođeni svim dobnim skupinama. Djeca u nižim razredima osnovne škole posjeduju mobitel koji je dodatak uz pribor za pisanje i sve ostale školske potrepštine. Stoga nije ni čudno što su djeca sve više izložena nasilju preko mobitela. Nasilje može biti preko pisanih poruka, slikovnih poruka, poziva preko skrivenog broja. Dijete u navedenim situacijama ne uviđa složenost situacija dok poruke i pozivi ne postanu učestali i ozbiljni.

 

Foto: Shutterstock

KAKO SAVJETOVATI DJECU

Osnovno pravilo je procijeniti kad je djetetu potreban mobitel, vrlo često roditelji preko vlastite djece pokušavaju iskazati svoju financijsku nadmoć u odnosu na druge roditelje. Kupuju djeci mobitele koji nemaju stvarnu potrebu.

Ako već želite da vaše dijete posjeduje mobitel podučite ga de ne daje svima svoj broj mobitela. Pozivi koje dobije s nepoznatog broja treba pribilježiti ali nikako ne treba na njih odgovarati. Podučite dijete da poruke koje šalje mogu u nekom trenutku za njegovog prijatelja biti neumjesne. Nitko od nas nema mogućnost preko računala ili mobitela vidjeti u kakvom se emocionalnom stanju nalazi njegov sugovornik stoga poruka koja je poslana u krivo vrijeme može biti loše ili krivo protumačena i kao takva može nanijeti više štete nego koristi. Naučite dijete da ne može slati vieio isječke drugih osoba bez njihovog dopuštenja.

Savjetujte svoju djecu da ne šalju svoje fotografije na web stranice! Dobro je da znaju da treba čuvati osobne podatke jer na računalu ima pojedinaca čije namjere nisu nimalo prijateljske! 

PODSJETNIK ZA ODRASLE

  1. Nemojte dopustiti da tehnologija definira stil življenja vaše djece.
  2. Informatička pismenost jedan je od imperativa u prepoznavanju aktivnosti vaše djece.
  3. Redovito razgovarajte o novim oblicima zlostavljanja na računalu.
  4. Računalo stavite u zajednički prostor kako bi ga mogli koristiti svi ukućani.
  5. Tražite povratne informacije o svim prijateljima preko računala.
  6. Upoznajte dijete s mogućnostima virtualnog nasilja.
  7. Unaprijed dogovorite količinu vremena koje će biti provedeno na internetu.
  8. Redovito provjeravajte internetske stranice i sadržaje kojima se koristi vaše dijete.
  9. Svakodnevno izgrađujte povjerenje i mogućnost djeteta da vam se povjeri neovisno o problemu na kojeg je naišao.
  10. U slučaju da vaše dijete dobije prijeteće sadržaje, obavezno kontaktirajte školu i policiju.
  11. Ako je nasilnik netko od vršnjaka vašeg djeteta kontaktirajte njegove roditelje i o istom ih upoznajte.
  12. Koristite programe za filtriranje koji onemogućavaju pristup stranicama neprimjerenog sadržaja (NetNanny ili CYBERsitter)
  13. Ne zaboravite, vaša dužnost je unaprijed definiranje pravila korištenja moderne tehnologije koja ne smije i ne može zamijeniti ulogu profesora ,staratelja i roditelja!
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?