POČELA ŠKOLA

Roditelji, poslušajte savjete nutricionista i pametno odaberite užinu za klince

16.09.2019.
u 10:15

Svi su već čuli za poslovicu ''Prehrana je pola zdravlja'', a školarci su dobna skupina koja je u periodu usvajanja navika stoga bi bilo poželjno da se roditelji pobrinu da usvojene navike budu dobre. Pogotovo što se tiče prehrambenih navika. Učitelji bi također trebali svojim učenicima sugerirati zdravu prehranu. 

Nutricionisti apeliraju na to da se doručak obavezno konzumira nakon buđenja, a zasigurno se pitate što to treba pojesti ujutro odmah nakon buđenja. Ako ste pomislili na svježe voće - pogodili ste. Voće se treba konzumirati na prazan želudac ili s dovoljno dugim razmacima između drugih obroka zato je idealno pojesti koju voćku na tašte. Time se u organizam unosi sve što mu je potrebno; voda, vitamini, minerali i potrebna energija. 

Nutricionisti poručuju da nikakav obrok koji se pojede tijekom školskog odmora ne može nadoknaditi preskoćeni doručak (voće). A sada se kao svaki odgovorni roditelj pitate što da vaše dijete ponese u školu za užinu na velikom odmoru. Savjet glasi ''voće pa zatim ugljikohidrati''. Kada kažemo ugljikohidrati mislimo na dobre ugljikohidrate jer i čips spada u tu kategoriju, ali s negativnim predznakom. Zato se preporučuje nošenje lunch boxa u školu, radije nego da svojoj djeci dajete novac koji oni zatim potroše na loš odabir doručka pun lošim ugljikohidratima i bogat lošim masnoćama. 

Ono što preporučaju nutricionisti je da se složi sendvič od kruha s cjelovitim žitaricama sa zdravim namazima po želji. To može biti domaći džem, kremasti sir bez konzervansa i aditiva ili svježi kravlji sir bez puno masnoća. Ako želite da dijete unosi manje nezdravih šećera (jer u džem ipak ide određena količina bijelog šećera) onda se u sendvič može staviti kajgana obogaćena nekim povrćem po izboru djeteta. Kajgana će osigurati dovoljnu količinu proteina. Salata je naravno uvijek poželjna. Takav obrok osigurat će dovoljnu količinu energije za obavljanje svih fizičkih aktivnosti i dovoljnu količinu glukoze koja je zaslužna za rad mozga. Zato roditelji, birajte pametno i nemojte dopustiti da vaše dijete od malena jede junk food na velikom odmoru. 

Primjeri dobre hrane su; orašasti plodovi, sušeno voće, kefir i ostali probiotski jogurti, sve vrste voća i povrća, integralna tjestenina i riža, jaja, mahunarke, riba, masilnovo ulje, biljni čajevi i svježe cijeđeni sokovi. Imajte to na umu kada djeci pripremate obrok. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?