Ne bude li "preletača" i ucjena, državna i federalna vlada moguće do Nove godine

RS će prvi dobiti novu izvršnu vlast nakon listopadskih izbora

NSRS
24.11.2022.
u 13:57

SNSD je za mandatara predložio dosadašnjeg premijera Radovana Viškovića, a Dodik kaže da za njega postoji sigurna skupštinska većina od najmanje 53 zastupnika

Republika Srpska prva će dobiti novu Vladu nakon listopadskih izbora. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, nakon konzultacija s parlamentarnim strankama u tom entitetu, izjavio kako očekuje da bi u prvom tjednu prosinca mogla biti izabrana nova entitetska Vlada, piše Večernji list BiH.

Vlast na razini države

SNSD je za mandatara predložio dosadašnjeg premijera Radovana Viškovića, a Dodik kaže da za njega postoji sigurna skupštinska većina od najmanje 53 zastupnika. U novoj Vladi će, uz SNSD, biti i predstavnici svih stranaka koje su podržale Dodikovu kandidaturu za predsjednika RS-a te vjerojatno DNS, a možda i probošnjački Pokret za državu. To ponajprije ovisi o rezultatima izbora pet izaslanika iz RS-a u državni Dom naroda. Pomogne li pet zastupnika Pokreta za državu bloku SDS - PDP da dođe do drugog izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, to će vjerojatno umanjiti izglede za njihovo sudjelovanje u vlasti na razini RS-a.

Ako, pak, ostanu pri stavu da neće podržati ni kandidate SNSD-a ni bloka SDS - PDP, to će značiti da je Pokret za državu olakšao put Dodiku do četvrtog srpskog mjesta u Domu naroda, što bi im otvorilo i vrata entitetske Vlade. No, s tri ili četiri izaslanika u Domu naroda SNSD je gotovo nezaobilazan pri izboru državne vlasti. Njegov izborni rezultat i mandati na državnoj razini znatno su nadmoćniji od bloka SDS - PDP. Ulazak u državnu vlast SNSD je dodatno podebljao partnerstvom s HDZ-om BiH, koji je nezaobilazan partner u postizbornoj slagalici. Teško je vjerovati da bi HDZ BiH pristao na bilo kakvu vlast bez izbornih pobjednika kod drugih dvaju naroda, a u slučaju Srba to je neupitno SNSD.

Proces konstituiranja državne vlasti, prema najavama Milorada Dodika, mogao bi potrajati i do proljeća. Međutim, to može biti i znatno brže ne bude li neprincipijelnih ucjena s jedne ili druge strane. Predsjedništvo BiH već je stupilo na dužnost, a Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH konstituirat će se na početku prosinca. Ubrzo se očekuje i formiranje Doma naroda, što će prvenstveno ovisiti o brzini delegiranja izaslanika u entitetski Dom naroda. Ako se postigne jasan politički dogovor, novo Vijeće ministara BiH moglo bi se čak imenovati prije kraja godine. Procedure to omogućuju, ali politički dio procesa je upitan. Još uvijek postoje izgledi da i SDA bude dio državne vlasti jer se procesi unutar bošnjačke političke scene nisu iskristalizirali u potpunosti.

Koalicije i županije

Isto se odnosi i na federalnu vlast, gdje je dogovor HDZ-a BiH i "osmorke" navodno već gotova stvar. Potpis na zajednički program je jedno, ali formiranje vlasti, unatoč optimističnim najavama s obiju strana, ne mora uopće ići tako glatko. Odnos snaga sve je izvjesniji, ali ipak, dok ne bude poznata struktura Doma naroda Parlamenta FBiH, ne može se sa sigurnošću tvrditi da će "osmorka" zamijeniti SDA u vlasti. Tim prije što ni odnosi u toj koaliciji nisu idilični te što se službeno i neslužbeno komunicira i između SDA i pojedinih stranaka "osmorke".

Da međustranačka suradnja nije sigurna, pokazuju i primjeri različitih koalicija koje se uspostavljaju po županijama. Iako prave vlast s HDZ-om na federalnoj razini, stranke "osmorke" isključile su HDZ iz vlasti u Zeničko-dobojskoj županiji, ali su zato prigrlile DF. S druge strane, DF koalira sa SDA u Tuzlanskoj županiji, gdje će u vlasti biti i Stranka za BiH iako njezin predsjednik Semir Efendić pruža potporu "osmorki". Također ne treba zanemariti ni informacije da se pojedini zastupnici u federalnom Parlamentu i županijskim skupštinama još "predomišljaju" kome se prikloniti.

Ne dogode li se, pak, iznenađenja, nova Vlada Federacije BiH mogla bi biti uspostavljena prije Nove godine. Sve će biti mnogo jasnije do kraja idućeg tjedna. Međunarodna zajednica, a prije svih SAD i EU, očekuju da se ovi procesi ubrzaju i da se nova vlast počne baviti konkretnim pitanjima, uključujući europski put BiH. U tom svjetlu treba promatrati i učestale susrete stranih diplomata s bh. dužnosnicima. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?