Banjolučka burza

RS prodaje trezorske zapise u iznosu od 20 milijuna KM

novac
14.04.2019.
u 12:58

Republika Srpska će 22. travnja na Banjolučkoj burzi ponuditi na prodaju trezorske zapise u iznosu od 20 milijuna KM.

U javnom pozivu Ministarstva financija RS-a, objavljenom na Banjalučkoj burzi, navedeno je da je nominalna vrijednost jednog trezorskog zapisa 10.000 KM, datum isplate 22. listopada ove godine, a cijena je diskontna.

Taj bh.entitet je već u siječnju ove godine prodao trezorske zapise vrijedne 20 milijuna KM.

Nakon toga tri mjeseca zaredom RS se zaduživala obveznicama kako bi osigurala novac za proračunske rashode.

Početkom ovog mjeseca emitirala je desetogodišnje entitetske obveznice, u vrijednosti od 31,8 milijuna KM. Njihova kamatna stopa je 3,25 posto, a ukupna vrijednost pristiglih ponuda na aukciji na Banjolučkoj burzi je bila 79,7 milijuna KM.

I u ožujku je RS prodala dugoročne vrijednosne papire od 38,1 milijun KM. Planirani iznos emisije tada je bio 36 milijuna KM, a ukupna vrijednost pristiglih ponuda je iznosila 117,5 milijuna KM.

U veljači  je održana aukcija također obveznica u vrijednosti od 36,7 milijuna KM, dok je planirani iznos emisije bio 35 milijuna KM, a vrijednost pristiglih ponuda 134,4 milijuna KM.

RS u ovoj godini planira da se na Banjolučkoj burzi zaduži ukupno za 311 milijuna KM kroz 10 emisija obveznica i trezorskih zapisa.

U Kalendaru izdavanja vrijednosnih papira za ovu godinu Ministarstvo financija RS je navelo da je planirana prodaja obveznica u iznosu od 271 milijun KM, a trezorska zapisa od 40 milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?