Burno pred zgradom vlade FBiH

Rudari na ulicama, traže smjene i veće plaće, a Vlada milijune davala da uvežu staž

24.11.2021.
u 13:37

Burno je pred zgradom Vlade Federacije BiH; brojni transparenti, baklje i povici rudara, koji su tražili stavljanje izvan snage pravilnika o plaći kao i smjenu nadležnih, privukli su pozornost javnosti, a pritom je jasna poruka rudara glasila - neće odustati od zahtjeva koji uključuju i utvrđivanje minimalne plaće od 1000 KM u rudarstvu u FBiH, piše Večernji list BiH. 

Izneseni zahtjevi

Rudari iz sedam rudnika u Federaciji BiH iz koncerna Elektroprivrede BiH održali su jučer u Sarajevu prosvjede kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim pravilnikom o plaćama i pravilnikom o radnom učinku, a koji, ističu, donosi značajno smanjenje osnovne plaće. Tražeći stavljanje izvan snage navedenih pravilnika, rudari su zatražili smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika ugljena u sastavu tog poduzeća te utvrđivanje minimalne plaće od 1000 KM u rudarstvu u FBiH. Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH ranije je naveo da je po osporavanom pravilniku visina osnovne plaće kopača u jami sa sadašnjih 850 KM smanjena na 570 KM. Predsjednik Sindikata Sinan Husić istaknuo je da neće pristati na to i da ostaju do ispunjenja njihovih zahtjeva. Rudari su na prosvjedima zapalili baklje te su izložili više transparenata kojima su ukazivali na nezadovoljstvo odnosom nadležnih prema njima i njihovom radu kao i pravima. Sinan Husić kazao je da nema povlačenja dok se ne ispune svi zahtjevi, jer kako kaže, svi su jednako važni. - Mi ćemo danas reći istinu, da to nije skupina pojedinaca već ujedinjeni radnici. Evo vam, gospodo, rudnici su prazni, dođite i kopajte koliko vam treba. Danas nećemo zaboraviti nijednu suzu majke rudarske, koja je puštena za izgubljenim sinom. Država danas bira, mi ili oni - kazao je Husić. Jedan od rudara koji je iz Kaknja stigao u Sarajevo je i Fuad Musić koji je za klix.ba komentirao trenutačnu poziciju rudara u Federaciji Bosna i Hercegovine.

- Dolazim iz Kaknja i rudar sam već 39 godina. Imam šestero djece, od toga četiri sina i dvije kćerke i nitko od njih ne radi. Zaradim ukupno 1000 KM od čega 600 KM ode na kredit i meni ostane 400 KM. Nemam ništa u životu - rekao je Musić. Istodobno, u znak potpore komoratima koji idu na prosvjede rudari u svih sedam rudnika u sastavu koncerna donijeli su odluku o kretanju u radnički neposluh, potvrdio je za Klix.ba Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika ugljena Kreka.

Potpora sindikata

U jednom trenutku pred rudare je pod policijskom pratnjom izišao federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kako bi im se obratio, no bezuspješno. Rudari su u poslijepodnevnim satima zapalili i vatru na dva mjesta ispred zgrade Vlade FBiH kako bi se ugrijali, time najavljujući nastavak prosvjeda. Potporu su rudarima pružili i iz Sindikata metalaca FBiH, a predstavnik ovoga sindikata je poručio kako su zahtjevi rudara i njihovi zahtjevi. Inače, stanje u rudnicima u Federaciji već je dulje vrijeme takvo da se među njima nalaze neki od najvećih dužnika prema Poreznoj upravi FBiH po osnovi poreza i doprinosa. Na drugom mjestu najvećih poreznih dužnika u FBiH je Rudnik mrkog ugljena Zenica, a čiji je saldo duga na dan 30. rujna ove godine iznosio 158,577.940,01 KM. Iduće mjesto također drži jedan rudnik i to poduzeće Rudnici Kreka s iznosom duga od 125,000.747,02 KM. Peto mjesto najvećih dužnika pak drži Rudnik mrkog ugljena Breza sa 108,979.370,88 KM duga. S druge strane, primjetno je kako je Vlada FBiH do sada donijela nekoliko odluka koje idu u smjeru uvezivanja staža zaposlenicima nekih od rudnika, ali i odgode naplate javnih priroda. Na sjednici održanoj 27. listopada Vlada FBiH odobrila Rudniku ugljena Kreka d.o.o. Tuzla, Rudniku mrkog ugljena Kakanj d.o.o. Kakanj, Rudniku mrkog ugljena Breza d.o.o. Breza, Rudniku mrkog ugljena Zenica d.o.o. Zenica i Rudniku mrkog ugljena Abid Lolić d.o.o. Travnik - Bila za uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za mirovinsko-invalidsko osiguranje 73 radnika koji su stekli uvjete za umirovljenje iznos od 2,249.812,03 KM, te za 47 radnika kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uvjete za umirovljenje u ukupnom iznosu od 1,967.337,60 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?