NAPETO U UKRAJINI

Rusi sa 6000 snaga preuzeli kontrolu na Krimu, Medvedev predvidio krvoproliće

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
03.03.2014.
u 09:20

Visoki dužnosnik SAD-a izjavio kako je predsjednik Obama telefonski razgovarao s Angelom Merkel i istaknuo da je Rusija "potpuno nezakonito" upala na Krim.

7.35 sati - Bijela kuća priopćila je kako su G7, sedam najrazvijenijih zemalja, osudile intervenciju Rusije u Ukrajini te zasad prekinule pripreme za summit G8 koji bi se u lipnju trebao održati u ruskom Sočiju.

- Mi, čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a te predsjednik Europskoga vijeća i predsjednik Europske komisije, osuđujemo Rusku federaciju zbog očitog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine - istaknule su zemlje G7 u zajedničkom priopćenju te dodale kako od Rusije traže da nastavi pregovore s Ukrajinom ponudivši pomoć u rješavanju krizne situacije.

Izrazile su i potporu Ukrajini koja je zatražila financijsku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda.

Ukrajina je proglasila mobilizaciju za rat, a SAD je zaprijetio da će gospodarski izolirati Rusiju nakon što je predsjednik Vladimir Putin izjavio kako imaju pravo braniti svoje interese te da su Rusi u Ukrajini ugroženi. Riječ je najvećem podizanju tenzija Moskve i Zapada od Hladnog rata.

Ukrajinsko ministarstvo obrane u nedjelju je naredilo novačenje ljudi starih do 40 godina te punu pripremu oružanih snaga.

Kontrola Krima

Ruske snage sada imaju potpunu operativnu kontrolu na Krimu s više od 6.000 pripadnika zračnih i pomorskih snaga, obznanio je kasno sinoć izvor iz Obamine administracije.

- Nema sumnje kako se pripremaju za okupaciju, rekao je izvor.

Visoki dužnosnik izjavio je kako je predsjednik Obama telefonski razgovarao s Angelom Merkel i istaknuo kako je Rusija 'potpuno nezakonito' upala na Krim.

Također, Vladimir Putin prihvatio je prijedlog njemačke kancelarke Angele Merkel za osnivanjem 'misije za otkrivanje podataka' kako bi se uspostavio politički dijalog. Misiju će vjerojatno voditi OSCE.

A dio visokih ukrajinskih dužnosnika na Krimu prisegao je na vjernost autonomnoj krimskoj republici.

Medvedev i 'nova revolucija'

Ruski premijer Dmitri Medvedev na svom je Facebook profilu objavio kako su ukrajinske vođe ilegalno preuzele vlast te je predvidio kako će njihova vladavina završiti 'novom revolucijom' i novim krvoprolićem.

Ukrajinska vojska na Krimu počela se u nedjelju predavati proruskim postrojbama, na većini vojnih baza i instalacija na poluotoku sada su ruske zastave. Čak je i najveći ukrajinski ratni brod Hetman Sahaidachny prešao na stranu Rusije. Fregata se nalazila u Mediteranu u okviru vojnih vježbi NATO-a kada je njezino zapovjedništvo objavilo da prihvaća poziv svrgnutog predsjednika Janukoviča i stavlja se na raspolaganje ruskoj floti na Krimu. Istaknuli su rusku mornaričku zastavu i smjer plovidbe odmah promijenili u smjeru Sevastopolja. Krim je jučer popodne već praktički bio okupiran.

Strukture ukrajinske vlasti na Krimu raspadaju se velikom brzinom, a Rusija priprema sve jači pritisak. Ruski predsjednik Putin priprema vojne snage na zapadu zemlje, a Kijev pokušava parirati prijetnjama. Ukrajina je proglasila punu vojnu mobilizaciju, podizanje borbene spremnosti u najviši stupanj pripravnosti te podizanje skloništa i pričuvnih položaja.

– Na rubu smo katastrofe. Rusija nam je vojnim pokretima na Krimu objavila rat – ustvrdio je ukrajinski premijer Arsenij Jatsenjuk.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije