Prvo RS, onda FBiH

Rusi ublažili stav, u Federaciju BiH ipak može Sputnjik V

24.02.2021.
u 14:00

Predstavnici entitetskih ministarstava zdravstva Republike Srpske i Federacije BiH te Agencije za lijekove održali su videokonferenciju s predstavnicima Ruskog investicijskog fonda (RDIF) koji posreduje u prodaji njihova cjepiva Sputnjik V, na kojoj je neizravno potvrđeno kako je loš odnos prema šefu diplomacije Sergeju Lavrovu tijekom posjeta Sarajevu glavni razlog zašto se federalni entitet našao na ledu.

Politička odluka

Dužnosnicima Ministarstva zdravstva Republike Srpske u Banjoj Luci pridružio se predstavnik federalnog Ministarstva zdravstva s obzirom na to da dulje vrijeme ovaj entitet nije mogao ostvariti nikakav kontakt s ruskom stranom koja je jedina spremna u razmjerno kratkom roku isporučiti cjepiva jer se sustav preko COVAX-a i potpore Europske unije pokazao krajnje nepouzdanim i neizvjesnim. Predstavnici Ruskog investicijskog fonda su na upit je li svojevrsno kažnjavanje Federacije BiH povezano s diplomatskim skandalom koji su izazvali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, tek komentirali kako takve “priče kruže u diplomatskim krugovima”. Tako su se potvrdili raniji napisi Večernjega lista kako je to glavni razlog što ruska državna institucija ne želi komunicirati s bilo kime tko ima političke veze s dvojicom članova Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Na nekoliko dosadašnjih sastanaka traženi su stalno dodatni razlozi i uvjeti da Ruska Federacija (ne) isporuči cjepivo u FBiH. Čak je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija u intervjuu za Večernji list ustvrdio kako se odluke o isporuci cjepiva donose politički te da nije bilo inteligentno odbiti susret s Lavrovom za vrijeme njegova nedavnog posjeta BiH.

Podsjetimo, sredinom prosinca članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, kojega su inače nametnuli Hrvatima Bošnjaci, odbili su se sastati sa šefom ruske diplomacije koji je bio u službenom posjetu BiH.

- Želimo na ovaj način očuvati dostojanstvo i ponos naše domovine BiH - kazao je Džaferović. Nekoliko mjeseci kasnije, kada su u Republiku Srpsku stigla ruska cjepiva, FBiH i njezini građani ispaštaju “patriotizam” dvojice, po mnogima, bošnjačkih članova državnoga vrha. Predstavnici ruske strane su na ovotjednom sastanku ipak djelomično ublažili stajališta pa su poručili kako će zbog “svih okolnosti” RS puno prije FBiH biti u mogućnosti dobiti cjepivo. A opcija za uvoz iz Rusije sada je postala realna s obzirom na to da je Agencija za lijekove službeno odobrila interventni uvoz u BiH. Referentni laboratorij iz Srbije proveo je testiranja uzoraka koji su se potvrdili kako zadovoljavaju kriterije te je sada i ta procedura okončana. Predstavnici dvaju ministarstava također su razgovarali o modelima uvoza.

Poseban certifikat

Predstavnici RDIF-a naveli su kako njihova vlada naplaćuje 20 dolara po dozi, dok transport i drugi troškovi iznose još između 6 i 8 dolara. Ukupna cijena ovisi i o količini koja će se naručiti ako BiH u međuvremenu ne bude imala ni na kakav drugi način nabaviti cjepivo.

Suptilno je poručeno i kako bi bilo “mudro” izbjeći distributere lijekova koji su politički povezani s Komšićem i Džaferovićem. Uz to moraju imati i uvozni certifikat GDP. BiH još uvijek nije krenula s imunizacijom svog stanovništva. Cjepiva koja su trebala stići preko COVAX mehanizma bh. politički vrh najavljivao je nekoliko puta, no još uvijek nije stigla ni jedna pošiljka, izuzev 2000 ruskih cjepiva Sputnjik V koja su interventno stigla za bh. entitet RS.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?