CBS News:

Rusija koristi podijeljenost naroda za destabilizaciju BiH

17.02.2018.
u 08:17

Američka radio-televizija CBS News tematizirala je utjecaj Rusije na Balkan s naglaskom na BiH, što je zabrinulo mnoge zemlje. Istaknuto je kako bi Rusija mogla iskoristiti podijeljenost naroda kako bi destabilizirala BiH s ciljem da učini nemogućim pristup BiH NATO-u, te da postoji strah od novog sukoba, piše Klix.ba. 

Analitičar Alex Kliment je gostujući u emisiji Anna-Marie Green kazao kako je utjecaj Rusije na ovu regiju alarmantan iz geopolitičke perspektive.

"Ovo je uznemirujući primjer kako tenzije među lokalnim narodima ili rivalima, kada postanu preplavljeni geopolitičkom napetošću, mogu biti potencijalno opasan problem. Srpska oblast postaje sve više nacionalistička tijekom posljednjih godina, te govori o potencijalnom glasovanju za neovisnost. Jedan od razloga je taj da vlasti u BiH vode pregovore o ulasku EU i priključivanju NATO-u", kazao je Kliment.

Prema njegovim riječima, bh. Srbi se ne žele priključiti NATO-u zbog bombardiranja Srbije 1999. godine.

"Iz srpske nacionalističke perspektive to je crvena linija, Rusi se slažu s njima. Rusija također ne želi da se bilo koja druga zemlja iz bivšeg Istočnog bloka pridruži NATO-u", kazao je.

Za CBS News je istaknuo i to kako se očekuje da bh. Srbi sljedećeg mjeseca dobiju 2.500 puški, te da postoji strah kako će Rusi obučavati nove časnike, što povećava rizik od sukoba. Ipak, Kliment je naglasio kako je veći problem taj što će Rusija iskoristiti podijeljenost naroda kako bi destabilizirala BiH s ciljem da se ne priključi NATO-u.

"To je opasna situacija. Taj užasni jugoslovenski rat nikada nije zaista završio, samo je zaleđen. Ovakve stvari ga brzo mogu odlediti. To je zabrinjavajuće, posebno kada više oružja ulazi u tu regiju", istaknuo je.

Američki kongres također je izrazio zabrinutost zbog miješanja Rusije u ovu regiju.

"Mislim da je veće pitanje što još nije jasno hoće li NATO i SAD stvarno moći posvetiti više pažnje ovome jer postoje veći problemi. Ovo je bio dio svijeta u kojem je izbio rat jer nitko nije obraćao pažnju", zaključio je Kliment.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?