Mostar ljeti “ključa” od stranaca

Rusija odvukla dio gostiju, ali Mostar je i dalje turistička oaza

06.08.2018.
u 21:50

Izgrađen poput zbijene jezgre, bez automobila, idealan za šetnju, Stari grad, koji potječe još iz vremena Osmanlija, oduvijek je , kako za domaće tako i za strane turiste, glavna atrakcija u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Tako i ove godine u jeku turističke sezone Stari grad pod hercegovačkim suncem “ključa” od turista, što dokazuje podatak kako nam je od ulaska u Stari grad, u Oneščukovoj ulici, do dolaska na Stari most trebalo više od deset minuta, a dužina te ulice je dvjestotinjak metara. Od mostarske franjevačke crkve, na čijem smo parkiralištu izbrojili 28 autobusa i 11 minibusova, rijeke turista su se preko mostarskog Bulevara slijevale prema Neretvi, gdje su mnogi u njoj našli osvježenja, odnosno s njezinih obala fotografirali se ispod simbola grada Mostara. Među mnogim turistima u Starom gradu sreli smo i Milog Bijavicu, čovjeka koji se turizmom bavi već punih 40 godina, a njegova turistička agencija, kako u Mostar tako i u državu, svake godine dovede više od 100.000 turista.

Rusija odvukla dio gostiju

- Brojevi su na razini prošlogodišnjih, ovisno o tome koje sektore gledamo. Ako gledamo dolazak u BiH iz Republike Hrvatske i Crne Gore, tu se bilježi smanjenje jer ove godine i te zemlje imaju manji broj gostiju. Prema najavama turističkih skupina, ovogodišnja sezona produljit će se do sredine studenoga, ali bojim se da će brojevi biti nešto manji nego prošle godine. Razlog je i završeno Svjetsko prvenstvo u nogometu, a Rusija je kao turistička destinacija bila privlačna, tako da su to ljudi iskoristili u jednom paketu. I uz sve mostarske ljepote koje se pružaju turistima, osobito prema riječima Bijavice, koji je u svakodnevnom kontaktu sa stranim turističkim agencijama, turisti imaju i dosta zamjerki. - Grad nije dovoljno čist i nema dovoljno parkirališnih mjesta u gradu. Također, štandovi s robom su previše izbačeni ispred trgovina, a najveća zamjerka je što se u onima u Starom gradu nalazi 80% tržnične robe kojoj nije mjesto u UNESCO-ovoj zaštićenoj zoni - prenosi nam Bijavica reakcije turista i stranih turističkih agencija.

Više mjesta preko Bookinga

Evidentno je kako u Mostar dolazi svake godine sve više turista, što automatski povećava i broj noćenja, a to pokazuju podaci na booking.com. - U hotelskom i privatnom smještaju povećao se broj noćenja u odnosu na prijašnje godine, što pokazuje podatak da je na booking.com prošle godine bilo oko 270 iznajmljivača, a ove godine ih je više od 500 u privatnom smještaju. Tijekom cijele godine imamo Azijate jer oni imaju posebne devetotjedne i trotjedne ture po Balkanu, a u Mostaru noće samo jednu noć jer uvijek idu na neke druge destinacije - govori nam Bijavica. Na Starom mostu, tradicionalno u ovo doba godine, zatekli smo nekolicinu mostarskih skakača koji od okupljenih turista prikupljaju novac za skok na noge koji košta 50 eura. Jednoj turističkoj skupini Francuza bilo je skupo platiti skok pa je jedan od skakača, onako na mostarski način, prokomentirao: - Ne želite platiti skok, a kada galantni Japanac dođe i plati ga, onda iskačete iz šahtova da ga vidite - kazao je. Ta izjava nas je ponukala da se kod prodavača u Starom gradu raspitamo koji turisti najlakše otvaraju novčanik, koji se vole cjenkati, a koji su teški na novcu.

Azijati “fototuristi”

- U djelatnosti kojom se bavim prodajući umjetničke slike i grafike najbolji kupci su Francuzi i Slovenci jer vole umjetnost. Nakon njih to su domaći turisti, a najčešći kupci su Sarajlije. Poljaci su daleko najlošiji kupci, ne samo u mojoj već i u ostalim djelatnostima koje možete ovdje naći - govori nam slikar Alica Jakirović kojeg smo sreli ispred njegove trgovine u Kujundžiluku. Do Aličine nalazi se radionica jednog od najpoznatijih mostarskih kujundžija Adnana Badžaka, a taj zanat mu je u obiteljskoj tradiciji.

- Amerikanci su najbolji gosti, njima je ovdje sve jeftino, slijede ih Nijemci i Englezi. Najviše se vole cjenkati Turci, kao i turisti iz islamskih zemalja, vjerojatno zato što je to kod njih običaj, a najlošiji su posljednjih godina Talijani i Poljaci. Turisti iz azijskih zemalja uglavnom su “fototuristi” i oni jako malo kupuju, vjerojatno zbog prijevoza jer su kod mene krupne stvari pa ih je nezgodno prevoziti - govori nam Adnan.

Hrvati, Englezi, Amerikanci...

Također smo posjetili jedan od najposjećenijih ugostiteljskih objekata u staroj jezgri grada, gdje smo nakratko zaustavili konobara i upitali ga koji su im gosti najzahvalniji. - Amerikanci su daleko zahvalniji gosti i ostavljaju dobre napojnice. Također i gosti iz RH, Engleske. Najmanje gostiju kod nas je iz Italije i Poljske. Azijati također vole doći, većinom naručuju na jednom pladnju više različitih domaćih specijaliteta samo kako bi ih kušali, tako da i oni nisu neki veliki potrošači - govori nam ovaj konobar dok mu pristiže manja skupina turista. - Prvi put sam u Mostaru i ostajemo do kraja tjedna, a zapravo je ovo putovanje rođendanski dar mog dečka i zasigurno najbolje iznenađenje koje mi je mogao prirediti - govori nam Ivana iz Dubrovnika dok je dečko fotografira na Starom mostu.

Ta Ivanina izjava govori kako u Mostaru posljednjih godina turisti sve više noće jer je Mostar prije pet do šest godina bio samo usputna destinacija u kojoj su se turisti zadržavali samo nekoliko sati. Mostar i ove godine ima iznimno dobru posjećenost koju je imao i prošle godine kad je oborio sve dosadašnje rekorde.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?