Povjerenstvo za lijekove

Ruski lijekovi još neće na tržište BiH

lijekovi
Thinkstock
19.02.2020.
u 21:32

Povjerenstvo za lijekove, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nije donijelo odluku da ruski lijekovi dođu na tržište BiH jer je član Povjerenstva iz Brčkog, za razliku od ranije, promijenio svoju odluku i bez obrazloženja glasovao protiv.

“Svi članovi iz Republike Srpske bili su za to da ruski lijekovi dođu na tržište BiH ali je osam članova, sedam iz Federacije BiH i jedan iz Brčkog bili protiv toga”, ispričao je izvor Nezavisnih novina.

Ipak, i pored ovakvog mišljenja povjerenstva, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, može odlučiti drugačije s obzirom da ekspertno mišljenje koje je dostavljeno Povjerenstvu za lijekove kaže da su ti lijekovi sigurni i efikasni.

"Povjerenstvo je savjetodavno tijelo, ono ne odlučuje. S jedne strane postoji mišljenje stručnjaka koje kaže da su lijekovi sigurni i efikasni, a s druge strane mišljenje Povjerenstva. Procedura je takva da se sada čeka izrada zapisnika Povjerenstva za lijekove, a direktor će odlučiti na osnovu rasprave sa same sjednice i stručnog mišljenja hoće li na kraju lijekovi iz Rusije doći na tržište BiH", ispričao je isti izvor.

Podsjetimo, u Povjerenstvu za lijekove i medicinska sredstva BiH sve do jučer je postojala većina koja je smatrala da ruski lijekovi trebaju doći na tržište BiH s obzirom na to da je od 15 članova Povjerenstva njih osam bilo za. 

Zahtjev za uvoz tih lijekova podnijela je tvrtka ICM iz Bijeljine, međutim nakon toga počele su opstrukcije. Članovi Povjerenstva za lijekove iz Federacije BiH tražili su da se izradi ekspertno mišljenje o tim lijekovima, a posao je dodijeljen jednom ekspertu iz Slovenije, koji je pred sam kraj odustao, nakon čega je posao dodijeljen profesoru iz Srbije, koji je na kraju završio to izvješće, a u kojem se, između ostalog, navodi da ti lijekovi iz Rusije sa stanovišta efikasnosti i sigurnost zadovoljavaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije