DOBIO MILIJUNSKU ODŠTETU

Sa šest godina zbog pogreške liječnika ostao bez ruke, opet je morao tražiti pravdu na sudu

Robert Mihaljević
23.02.2020.
u 19:15

Mladić iz Daruvara u međuvremenu je od bolnice dobio milijun kuna odštete i doživotnu mjesečnu rentu od 400 kuna

Mladić (24) iz Daruvara koji je kao šestogodišnji dječak ostao bez desne ruke zbog nesavjesnog liječenja u bolnici opet je na sudu morao tražiti pravdu.

Njemu je Opća bolnica u Pakracu morala isplatiti više od milijun kuna odštete jer je liječničkim nemarom ostao bez ruke nakon pada s ljestava. Osim toga, plaća mu i 400 kuna mjesečno za pomoć drugih osoba.

Pakračka bolnica prije desetak se godina našla u središtu skandala zbog slučaja daruvarskog dječaka, ali i pacijentice Zorice Banić koju su također nesavjesno liječili te je umrla. I njezina obitelj dobila je milijun kuna odštete.

Oba slučaja vezala su se uz tadašnjeg šefa odjela kirurgije Ivana Marijanovića koji je nakon toga bio imenovan i ravnateljem Opće bolnice u Pakracu. No, kaznene prijave protiv liječnika odbačene su kao neosnovane te je za pogreške odgovarala jedino bolnica.

Daruvarski dječak, tada šestogodišnjak, u rujnu 2003. pao je s ljestava i slomio ruku. Dijagnoza – prijelom desne podlaktice s pomakom te ubodna rana podlaktice. Završio je u pakračkoj Općoj bolnici, a kasnije su ga zbog pogoršanja stanja morali hitno prebaciti u zagrebačku Klaićevu.

Tamo mu je ruka amputirana u visini nadlaktice, a liječnička pogreška i odgovornost bolnice utvrđena je u međuvremenu pravomoćnom sudskom presudom u parničnom postupku.

Majka Dubravka i otac Dalibor svojedobno su nam bili ispričali kako je njihov sin s otvorenim prijelomom ruke u pakračku bolnici primljen 26. rujna, ali operiran je tek 2. listopada, i to u Klinici za dječe bolesti u Klaićevoj.

Već 3. listopada kirurzi u Klaićevoj dječaku su morali amputirati cijelu ruku kako bi mu spasili život.

“Liječnici u Pakracu, dr. Branko Sudar i dr. Ivan Marijanović, govorili su da operacija nije hitna”, bio je nakon svega ogorčen otac Dalibor, koji je neizmjerno zahvalan liječnicima u Klaićevoj jer su tada spasili život njegovu sinu.

Na otpusnom pismu iz Klaićeve piše kako je dječak nakon pet dana primljen u njihovu ustanovu, i to s uznapredovalom gangrenom podlaktice. Roditelji su tada ispričali kako su u Klaićevoj, unatoč teškom stanju i sepsi, pokušali spasiti ruku dječaku, ali na kraju su mu ipak morali spašavati život.

To, međutim, nipošto nije bio kraj dječakovim mukama. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja potkraj 2011. priznato mu je dodatnih 16.000 kuna odštete te mu je mjesečna pomoć povećana s 200 na 400 kuna.

Ni tu nije bio kraj. Stanje s batrljkom ruke opet se pogoršalo pa je na liječenju u Klaićevoj završio i u ožujku 2013. godine. Na njihovu kliničkom zavodu za rehabilitaciju boravi i u listopadu 2014. te u rujnu 2016. godine.

Općinski sud u Bjelovaru zbog toga mu je ovih dana dosudio još 5500 kuna odštete. Mladić je u međuvremenu srednju školu završio s odličnim uspjehom te se bio zaposlio, ali kao cestovni tehničar ostao je bez posla.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije