Četvrtak ‘Dan D’ za izborni zakon

SAD i EU pojačali pritisak uoči završnog kruga razgovora

02.05.2018.
u 07:00

Razgovori čelnika bošnjačkih i hrvatskih stranaka nastavit će se sutra u organizaciji američke veleposlanice Maureen Cormack i posebnog predstavnika Europske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigmerka kako bi se pokušao postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH po presudi Ustavnog suda u slučaju “Ljubić”. Kako se doznaje, u međuvremenu su od predstavnika administracije vodećih zemalja upućene izravne, ali i neizravne poruke o tome kako sve strane trebaju pokazati spremnost za postizanje kompromisa. Dužnosnici SAD-a i EU-a upozorili su kako bi u slučaju neprovedbe odluke Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” došlo do teške krize koja bi ponajprije rezultirala time da ne budu mogle funkcionirati institucije Federacije BiH jer se ne bi mogle izabrati popuniti zakonodavne, ali i izvršne vlasti, te s druge strane ne bi normalno funkcionirala ni država BiH.

Načela za rušenje dogovora

Jedino bi županije i Republika Srpska imale funkcionalne vlasti. Toga su svjesni i zapadni dužnosnici. 
Unatoč svemu objektivno je teško očekivati dogovor, a u ovome trenutku samo se pokušava svaliti krivnja kako bi se opravdale diplomatske aktivnosti. U međuvremenu se nije uspjelo hrvatsku stranu označiti krivom...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 3

BR
brodarevac
08:41 02.05.2018.

Pa ko je kriv ako se hrvatskoj strani nisu uspjeli pripisati krivicu čudo to niste napisali.

KO
kosovo99
12:51 02.05.2018.

Zašto ne napišete kako sve utiče na Čovića? Od dogovora nema ništa. Vlast će se uspostaviti odmah poslije izbora - HDZ i Čović neće biti u njoj! Kazne i spolja i iz BiH slijede Čoviću!

DE
debelacija
03:38 03.05.2018.

neka svatko bira svoje predstavnike u sve razine vlasti! a hrvatski narod u BiH to može postići jedino i isključivo kad se oživi i ponovno uspostavi Hrvatska Teritorijalna Izborna Jedinica HB!!! bez toga kraj je i raspad BiH! međutim, ni to nije kraj svijeta!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?