Izaslanstvo Ureda Nacionalne garde

SAD kontinuirano pomaže BiH u procesima približavanja NATO-u

23.01.2019.
u 17:38

Izaslanstvo Ureda Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država, predvođeno načelnikom Ureda generalom Josephom Lengyelom, boravilo je danas u posjetu Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine, te razgovaralo s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, zamjenikom ministra obrane za politiku i planove Seadom Jusićem i njihovim suradnicima.

Na sastanku je istaknuta uspješna suradnja s Nacionalom gardom američke savezne države Maryland, koja već duže od 15 godina pomaže BiH u okviru Programa državnog partnerstva (SPP), te iskazana spremnost za daljnje proširenje suradnje.

Ministrica Pendeš je zahvalila na tome što SAD kao strateški partner kontinuirano pomaže BiH u procesima približavanja Sjevernoatlantskom savezu (NATO), što je i razultiralo ponudom NATO-a Bosni i Hercegovini da aktivira Akcijski plan za članstvo (MAP). S tim u vezi, ministrica je izrazila uvjerenje da će Vijeće ministara BiH usvojiti prvi Godišnji nacionalni plan (ANP) te time učiniti dodatni korak ka miru i stabilnosti u regiji.

 - Uvjerena sam da bi nastavkom djelovanja u tom smjeru učinili BiH mjestom za bolji život, a posebno omogućili mladima da ostanu živjeti ovdje - naglasila je ministrica Pendeš. Ona je posebno zahvalila i na kontinuiranoj pomoći SAD-a u programima obuke i modernizacije OS BiH.  

 General Lengyel je čestitao menadžmentu MO BiH na svemu što su učinili da putu do aktivacije MAP-a. Izrazio je daljnju spremnost pomoći BiH u navedenim procesima, ali i programima obrane od prirodnih nepogoda i kibernetičkih prijetnji.

- Sjedinjene Američke Države i Nacionalna garda, ovdje su da pomognu Bosni i Hercegovini i očekujemo još puno godina naše zajedničke suradnje - zaključio je general Lengyel.

U američkom izaslanstvu bila je i zapovjednica Nacionalne garde Marylanda general-bojnica Linda Singh, ali i general-bojnica Giselle Wilz, nekadašnja zapovjednica Stožera NATO-a u Sarajevu, koja je sada u sastavu Ureda Nacionalne garde SAD-a u Pentagonu, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

PP
ppp
20:29 23.01.2019.

SAD pomaze da se stvori pritisak na Rusiju,BiH je njima totalno nebitna ali vojnici koji ce vodit njihove imperijalisticke ratove su bitni! Prekjucer u Jemenu poginuo deminer iz BiH,kome,zasto i koji ce ku.ac nas vojnik u Jemenu?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?