Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva financija SAD-a

Nakon Dodika, na "crnoj listi" SAD-a našli se njegovi sin i kći - Igor i Gorica

20.10.2023.
u 16:44

Kako je iz Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Država navedeno, sankcije su uvedene zbog povezanosti sa "proruskim nacionalističkim liderom bosanskih Srba".

Sjedinjene Američke Države donijele su novu odluku o uvođenju sankcija protiv osoba iz BiH, a ovaj put odlukom su obuhvaćeni članovi obitelji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a na listu je tako uvrstio dvije osobe i četiri kompanije koje čine jezgru mreže potpore posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Tako su se pod sankcijama našli Dodikovi sin i kći - Igor Dodik i Gorica Dodik.

- Ove sankcije nadogradnja su prethodnih sankcija SAD-a i viznih ograničenja čiji je cilj isticanje odgovornosti osoba koje doprinose korupciji i potkopavaju demokratske procese ili institucije. Ove aktivnosti dio su širih nastojanja vlasti SAD-a na promociji mira, stabilnosti i funkcionalne, demokratske provedbe vlasti u regiji zapadnog Balkana - priopćeno je iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH. - Od 2021. godine Dodik je povećao angažman svoga sina Igora Dodika i kćeri Gorice Dodik u političkim i poslovnim aktivnostima u RS-u, što je dovelo do zabrinutosti da je RS sve više Dodikov obiteljski biznis, a ne politički entitet BiH - navodi se u priopćenju.

U obrazloženju nove odluke, iz američkog Veleposlanstva navode kako je Milorad Dodik prethodno bio član tročlanog Predsjedništva BiH i uvelike je, kako navode, "poznat po otvorenom pozivanju na djelovanje u smjeru jednostranog prijenosa državnih nadležnosti s državne razine BiH na RS, jedan od dvaju entiteta koji čine BiH". - Uz financijsku i političku podršku pojedinaca i kompanija koje su danas uvrštene na listu, Dodik je uključen u koruptivne aktivnosti koje mu omogućavaju osobnu financijsku i političku stabilnost nauštrb građana BiH koji žive u Republici Srpskoj - rekao je podtajnik za borbu protiv terorizma i za financijski obavještajni rad Ministarstva financija Brian E. Nelson.

- Nastavit ćemo pozivati na odgovornost one čije aktivnosti doprinose degradaciji i potkopavanju institucija u BiH i na zapadnom Balkanu, kao i Daytonskog mirovnog sporazuma - naglasio je. Kao rezultat ovoga djelovanja sva imovina i udjeli u imovini navedenih sankcioniranih osoba koji su u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a blokirani su i moraju biti prijavljeni u OFAC.

- Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, izravno ili neizravno, pojedinačno ili ukupno, 50 posto ili više, jedne ili više blokiranih osoba - dodaju u priopćenju. Ove aktivnosti dio su - napominju u priopćenju iz Veleposlanstva - širih nastojanja vlasti SAD-a na promociji mira, stabilnosti i funkcionalne, demokratske provedbe vlasti u regiji zapadnog Balkana. Nove sankcije su kontinuitet aktivnosti američke administracije, koje su pojačane posljednjih nekoliko godina, a posljedica čega je situacija u kojoj su se pod sankcijama, zbog niza različitih razloga, našli brojni predstavnici političkog života iz Bosne i Hercegovine, a među kojima su i bivši i sadašnji premijeri, zastupnici, ministri.. Među ostalima, pod sankcijama su se do sada našli Milorad Dodik, Alen Šeranić, Asim Sarajlić, Fadil Novalić, Osman Mehmedagić, Željka Cvijanović, Radovan Višković, Marinko Čavara... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije