Danas se otvara 22. Međunarodni sajam gospodarstva

Sajam kao mjesto suradnje i zajedničke europske budućnosti

09.04.2019.
u 09:00

Mostarski Sajam gospodarstva i ove godine bit će prigoda za brojne susrete lidera iz regije, političara te moguće je da se čak na njegovim marginama otkoče i dogovori oko konačne uspostave vlasti, piše Večernji list BiH. Kako je najavljeno, 22. po redu Međunarodni sajam gospodarstva otvorit će predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Na svečanosti otvorenja dolazak je potvrdio i predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH Dragan Čović. Iako je to učinio i bošnjački član bh. Predsjedništva Šefik Džaferović, naknadno je otkazao dolazak. Nazočit će ipak brojni gosti iz politike, gospodarstva i brojni uglednici.

Investicije u regiji

Dolazak na svečanost otvorenja potvrdio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Osim Kine i Turske, u najvećoj mjeri bit će zastupljeno bh. poduzetništvo (iz Federacije BiH i Republike Srpske) te izlagači iz zemalja okruženja Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Svoj dolazak potvrdio je i ministar gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta u Vladi Republike Hrvatske Darko Horvat. Nakon svečanosti otvorenja, dužnosnici će obići sajamske prostore te se zaustaviti na nekoliko najvećih izloženih štandova izlagača koji predstavljaju više zemalja nazočnih na ovoj sajamskoj smotri. Ovaj događaj bit će prigoda za dijalog kako između BiH, Hrvatske i Srbije tako i otvaranje prostora za šire regionalne projekte za koje su zainteresirani brojni strani investitori i predstavnici velikih država. Ponajprije Kine, koja je ove godine ponovno zemlja partner. Izgradnja Pelješkog mosta, najavljena gradnja Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli te brojni drugi projekti u zemljama regije najbolji su pokazatelj mogućnosti koje stoje pred ovim zemljama. U BiH se Huawei aktivno priprema za sudjelovanje u izgradnji 4G mreže i “pametnog grada”, kao i “sigurnog grada”, koji će ponuditi BiH više od 300 radnih mjesta te pokreće program stažiranja “Sjeme za budućnost” namijenjen studentima u BiH, što će uvelike doprinijeti razvoju. Tijekom Sajma gospodarstva u Mostaru održat će se i čitav niz susreta na najvišoj razini, kao i brojnih konferencija, stručnih skupova, koji će potvrditi značenje ovakvih okupljanja. A bit će govora i o suradnji te budućim projektima u BiH, zemljama regije, kako u oblasti gospodarstva i infrastrukture tako i oko zajedničkih nastojanja da se priključe u članstvo Europske unije.

Uspostava vlasti

Iako se prvotno trebao održati trojni sastanak HDZ - SDA -SNSD, to se neće dogoditi zbog otkazivanja Bakira Izetbegovića. Sutra će se na margini sajamskih događanja održati sastanak vodeće hrvatske i bošnjačke stranke. Tako će razgovarati čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović oko izbora novog saziva Vijeća ministara i Vlade FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?