NAJVAŽNIJI ORGAN

Šaka ove namirnice tri puta tjedno dokazano smanjuje rizik od srčanog udara

Shutterestock
27.05.2018.
u 08:36

Istraživanje je provedeno na švedskom Karolinska institutu koji su pratili osobe koje su jele oraščiće i bademe tijekom 17 godina te rad njihovog srca

Veliko istraživanje provedeno nad 60.000 Šveđana u proteklih 17 godina pokazalo je kako mala količina orašastog voća može utjecati na razvijanje nepravilnog rada srca koji je veliki uzročnik srčanog udara. 

Istraživanje je pokazalo kako je konzumiranje orašastog voća najmanje tri puta tjedno povezano s 18 posto manjim rizikom za fibrilaciju atrija, stanja koje se često osjeća kao nepravilan rad srca.

Istraživanje je provedeno na švedskom Karolinska institutu koji su pratili osobe koje su jele oraščiće i bademe tijekom 17 godina te rad njihovog srca. Studija je otkrila kako je redovito jedenje orašastih plodova povezano i s nižim rizikom za srčani udar ili zastoj.

No, kod osoba koje su bile mlađe i fizički aktivne te su imale zdravu kilažu i zdravo su se hranile, taj je rizik nestao, piše Daily Mail.

Puno jasniji je ostao dio istraživanja u kojem se tvrdi kako orašasto voće utječe na rad srca, odnosno smanjuje rizik od nepravilnog rada.

– Čak i malo povećanje konzumacije orašastog voća ima veliki potencijal dovesti do smanjena fibrilacije atrija i zatajenja srca – stoji u zaključku istraživanja objavljenog u časopisu Heart.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije