Diskriminacija djece

Samo osnovci koji pohađaju Katolički školski centar nemaju pravo na besplatne udžbenike

21.08.2020.
u 19:30

Bosna i Hercegovina potpisnica je Konvencije o pravima djeteta, prema kojoj svako dijete ima jednaka prava. To znači da dijete ima ista prava bez obzira na to tko je, gdje živi, čime mu se roditelji bave, kojim jezikom govori, koje je vjere, je li dječak ili djevojčica, iz koje kulture potječe, ima li neku teškoću u razvoju, je li bogato ili siromašno, piše Večernji list BiH.

Unatoč tome, u Bosni i Hercegovini sva djeca nisu ista, a to pokazuje i posljednji primjer iz Tuzle. Naime, u toj županiji djeca od 1. do 4. razreda imaju pravo na besplatne udžbenike, izuzev djece koja pohađaju Katolički školski centar. Na ovu diskriminaciju upozorio je Županijski odbor HDZ-a BiH Soli.

Reakcija HDZ-a BiH Soli

- Odluka Vlade Tuzlanske županije i resornog Ministarstva obrazovanja o nabavi besplatnih udžbenika za osnovce, bez da su uključeni i osnovci koji pohađaju Katolički školski centar - JU Osnovna škola “Sveti Franjo”, postupak je koji vrijeđa do sada uloženi napor i doprinos sustavu obrazovanja u ovoj visoko cijenjenoj ustanovi - upozorili su iz ŽO HDZ-a BiH Soli. Kako navode, posebno je to loša poruka kojom se razdvaja djecu koja bi trebala biti jednaka bez obzira na odluku u koju osnovnu školu će ići i po kojem će nastavnom planu i programu biti provedena nastava. Ovakva odluka pokazuje da i svi roditelji nisu u istom statusu jer će oni čija djeca pohađaju Katolički školski centar “Sveti Franjo” nabavljati udžbenike o svom trošku.

- Županijski odbor HDZ-a BiH Soli izražava ogorčenje ovakvom vrstom podjela bez da se pokušalo iznaći model kojim bi svi osnovci bili jednaki i obuhvaćeni odlukom o nabavi besplatnih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda. Žalosti činjenica da se i na ovakav način šalje vrlo ružna poruka podjela, i to prema djeci, koja su naša budućnost.

Od 1. do 4. razreda OŠ

Takav postupak je neshvatljiv i teško je naći razumno objašnjenje za takvo postupanje resornog ministarstva i Vlade”, istaknuo je Danijel Nikolić, predsjednik ŽO HDZ-a BiH Soli.Vlada Tuzlanske županije nabavlja osnovne udžbenike za učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole. Prema odluci resornog ministarstva, učenici četvrtih razreda besplatno će dobiti čitanku, “Bosanski jezik”, “Moju okolinu” i “Matematiku”.

Socijalno ugroženi učenici četvrtih i trećih razreda dobit će kompletne knjige, a ostali učenici trećih razreda će, prema istoj odluci, dobiti sve udžbenike, osim one iz likovne kulture, vjeronauka i stranog jezika.

Učenici prvog i drugog razreda također će dobiti sve udžbenike, osim one iz likovne kulture, vjeronauka i stranog jezika. Riječ je o udžbenicima s popisa udžbenika/radnih udžbenika u redovitim osnovnim školama, čiji je osnivač Skupština Tuzlanske županije, u školskoj 2020./2021. godini.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije