Podaci pokazali rast poslovanja i broja zaposlenih

Samo u malim i srednjim poduzećima u Federaciji zaposleno blizu 200.000 ljudi

20.11.2016.
u 07:16

Mala i srednja poduzeća u FBiH bilježe pozitivan rast u pet prethodnih godina, u razdoblju 2011. do 2015. Prema informaciji koja se nalazi u dokumentu o stanju razvijenosti malih i srednjih poduzeća u FBiH, o kojem je nedavno raspravljala i Vlada, u prošloj godini njihov broj iznosio je 20.966, uz broj zaposlenih od 196.331, piše Večernji list BiH.

Prednjače mikro subjekti

Broj novih registriranih poduzeća u prošloj godini iznosi 1157 i bilježi rast za 6,44 posto u odnosu na 2014., ali je i najveći u razdoblju od posljednjih pet godina. U FBiH tako prednjače mikro subjekti, 13.403, zatim mali subjekti, 6114, a najmanji broj je srednje kategoriziranih subjekta 1499. S druge strane, kad je u pitanju broj zaposlenih, proporcionalnost je drugačija. Najveći broj zaposlenih je u srednje kategoriziranim subjektima, 84.574, dok je najmanji u mikro subjektima - 38.671. Mala i srednja poduzeća u razdoblju 2014. - 2015. pokazuju rast prihoda za 5,29 posto dok su rashodi uvećani za 3,66 posto. Iz perspektive ostvarenog prihoda, neto dobiti i broja zaposlenih, dominantno je područje trgovine na veliko i malo, koje ostvaruje 41,65 posto ukupnog iznosa dobiti, 26,69 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Veliki potencijal navedenih indikatora predstavljaju tržišno privlačnije oblasti iz područja prerađivačke industrije. Proizvodnje gotovih metalnih proizvoda ostvaruju 7,9 posto od ukupnog iznosa dobiti, proizvodnje prehrambenih proizvoda i kemijskih proizvoda ostvaruju 3,3 posto. Kada je riječ o proizvodnji pića, ta oblast ostvaruje 2,2 posto od ukupnog iznosa proizvodnje, proizvodi od gume i plastičnih masa, proizvodnja papira i proizvoda od papira, kao i prerada drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja, odnosno prerađivačka industrija, sudjeluju s 26,53 posto od ukupne ostvarene dobiti i s 22,05 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Podrška poduzetnicima

Područje građevinarstva u malim i srednjim poduzećima sudjeluje s 8,09 posto u ukupno ostvarenoj dobiti i 9,32 posto od ukupnog broja zaposlenih.

S obzirom na to da budući razvoj malih i srednjih poduzeća u velikoj mjeri ovisi o podršci učinkovitih politika, s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta i osiguranja rasta MSP-a, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u suradnji s Vladom treba provoditi mjere koje će biti usmjerene na razvoj poduzetništva i jačanje konkurentnosti MSP-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?