SAVJETI STRUČNJAKA

San je važan: Evo zašto imate čudne snove te kako ih kontrolirati i smanjiti

22.04.2020.
u 12:00

Neočekivani događaji u životu, velika razina stresa i promjena rutine, razne stvari mogu utjecati na vaše snove, čineći ih čudnijim, pamtljivim i stvarnijim.

Postoji nekoliko razloga zašto su vam snovi čudni, a i načini na koji ćete ih kontrolirati i smanjiti, prenosi insider.com. Naša tijela prolaze kroz više različitih faza tijekom spavanja. Najviše snova događa se u REM fazi sna, koja se događa otprilike 90 minuta nakon što zaspite. Iako je razlog postojanja snova još uvijek nepoznat znanstvenicima, postoji nekoliko razloga zašto imate čudne snove.

Prihvaćate nove informacije

Znanstvenici kažu da san igra veliku ulogu u shvaćanju i prihvaćanju informacija koje ste susreli tijekom dana, tako što pomaže u stvaranju uspomena i pohranjivanju novog znanja. Također je česta pojava da se stvar koju vidite prije spavanja, pojavi u vašim snovima. Stoga ako prije spavanja provodite vrijeme na društvenim mrežama ili čitajući vijesti, velika vjerojatnost je da ćete sanjati o tim stvarima ili o osjećajima koje ste imali dok ste to gledali ili čitali.

Borite se s osjećajima

Postoje dokazi da ja sanjanje neka vrsta samoterapije koju mozak odrađuje. Također se vjeruje da je REM faza sna izuzetno važna za procesuiranje emocija i osjećaja. Tako će veća razina stresa potaknuti čudne i životopisne snove koji se čine stvarni. 

Promjena u rutini

REM faza sna tijekom noći postupno postaje dublja i jača, što znači da ste u najdubljem snu taman prije nego što se probudite ujutro. Ako se budite kasnije nego inače, postoji velika šansa da će vam snovi biti čudniji, jer ćete dobivati više REM faze sna. I obrnuto je također istina, manje sna, nesanica i insomnija uzrokovat će čudne i loše snove.  Kako biste se riješili čudnih snovi, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti. Prvo je da smanjite stres, pogotovo neposredno prije odlaska na spavanje. Pokušajte smanjiti broj napornih aktivnosti koji radite prije spavanja, koje bi vas mogle učiniti anksioznima ili potaknuti neke negativne emocije. Ako vas tijekom noći probudi neki san, važno je fokusirati se na smanjenje napetosti kako biste ponovno zaspali. Fokusirajte se na otkucaje vašeg srca, to jest na njihovo smanjivanje i vraćanje u normalu. Vaš mozak okupirajte nečime, dok se nećete ponovno osjećati umorno, poput čitanja knjige. Najvažnije je držanje dobro rutine spavanja. Dobra rutina spavanja pomaže u dobivanju dobrog sna i smanjivanju loših i čudnih snova. To znači da biste svaki dan trebali ići na spavanje u relativno isto vrijeme te se svako jutro probuditi u isto vrijeme, što će vam s vremenom pomoći u reguliranju ritma spavanja i rješavanju prekomjernog spavanja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?