Intervju: Stjepan Piljić

Šansa za razvoj Domaljevca i kroz toplički i lovni turizam, proizvodnju zdrave hrane...

24.07.2020.
u 19:52

Domaljevac-Šamac, najmanja općina u Posavskoj županiji, ali i Federaciji, u mnogočemu može biti primjer mnogo razvijenijim sredinama. Načelnik Stjepan Piljić općinske je službe usmjerio prema milijunskim projektima od životne važnosti kakvi su vodoopskrba i javni vodovod. S riječi je prešao na djela te je realizirao i predizborno obećanje kako će raditi na pomirbi politički dugo podijeljene općine. Večernji list BiH donosi razgovor s načelnikom Stjepanom Piljićem u povodu Dana općine.

Prvi put općina Domaljevac-Šamac obilježava 22. rođendan u posebnim koronauvjetima.

Naša je općina za svoj rođendan odredila patron župe. Dakle, na blagdan svete Ane središnji je Dan općine Domaljevac-Šamac. Dočekuje ga u specifičnim uvjetima globalne pandemije. Iako je epidemiološka situacija u općini stabilna, nepovoljne okolnosti u okružju svakodnevno povećavaju rizik širenja zaraze. Prva pozitivna osoba na koronavirus bila je s područja naše općine i vjerojatno je to imalo utjecaja da od samog početka situaciju shvatimo maksimalno ozbiljno. Općinski Stožer civilne zaštite odmah je počeo s radom. Vrlo brzo formiran je općinski izolatorij sa svom potrebnom logistikom i ljudstvom. Formirani su timovi za obilazak starijih kojima je zabranjeno kretanje, kao i osoba u samoizolaciji, tim za dezinfekciju javnih površina. Djelatnici Policijske postaje Domaljevac redovito su obilazili i kontrolirali osobe u samoizolaciji. Osigurani su paketi pomoći za socijalno ugrožene, kao i zaštitna oprema i dezinfekcijska sredstva za rad institucija. Javnost je redovito informirana o svim zapovijedima i uputama struke i možemo reći da su se naši građani u čitavoj ovoj situaciji odgovorno ponašali. Početak koronakrize prošli smo bez posljedica i smatram da nastavak borbe dočekujemo puno spremniji. I uz ogroman pad prihoda zbog koronakrize, odgovornim i racionalnim odnosom prema proračunu, uspjeli smo redovito servisirati sve obveze i osigurati neometano funkcioniranje općinskih institucija.

Kako ste sadržaje za Dane općine prilagodili koronavremenu?

Vodeći računa o preporukama struke, a imajući na umu da su zdravlje i životi ljudi najvažniji, općinski Stožer CZ-a donio je odluku da se program održi u smanjenoj formi i u znaku su polaganja vijenaca uz spomen-obilježja podignuta u znak trajnog sjećanja na poginule branitelje, pripadnike 104. brigade HVO-a, misa i svečane sjednice Općinskog vijeća.

Unatoč posebnim uvjetima, općina je realizirala brojne projekte.

Godina iza nas bila je prepuna izazova koji su zahtijevali odgovornost i predan rad. Naglasit ću samo neke od prioritetnih projekata na kojima se u punom kapacitetu angažirala općinska uprava i na čemu sam inzistirao. Svjesni da redoviti prihodi koje općina ostvaruje uglavnom pokrivaju tekuću potrošnju i nisu ni izdaleka dovoljni za ozbiljne razvojne projekte, naglasak rada u općinskoj upravi usmjerio sam na pisanje projekata i prijavljivanje na sve raspisane programe potpore. Smatram da smo u tome bili uspješni. U drugoj polovini 2019. i prvoj polovini 2020. preko različitih donatora osigurali smo oko 800.000 KM za mnoge projekte. Lobiranjem i konstantnim isticanjem potreba osigurali smo još puno vrijednih investicija koje nisu išle izravno preko općine.

Uhvatili ste se ukoštac s milijunskim projektima životno važnih za građane kao što je vodoopskrba.

Izgradnja vodovoda najveći je infrastrukturni projekt u novijoj povijesti općine i uvjeren sam da ćemo ga uz pomoć naših prijatelja uspješno dovršiti. Dakle, vodovod je naš glavni strateški projekt. Ova općinska uprava hrabro je krenula u realizaciju najvećega infrastrukturnog projekta ikad. Puno vremena i energije trebalo je utrošiti da se osiguraju financijska sredstava kako bi se mogli započeti radovi. Potporu su nam dali Vlada RH, Vlada PŽ-a, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ-a, Vlada FBiH, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta te UNDP. Radovi na izgradnji vodotornja na vodocrpilištu u Kalištima su u tijeku i vrlo brzo ćemo imati uspravljen vodotoranj visine 50 m i zapremine 270 m3. Vrijednost investicije veća je od pola milijuna KM. U tijeku su i radovi na prvoj fazi izgradnje vodovodne mreže. Dionica u dužini od 2,4 km pruža se od vodocrpilišta prema središtu Domaljevca, duž ulice Posavskih branitelja do križanja s Ulicom Josipa bana Jelačića. Vrijednost ugovorenih radova je oko 340.000 KM. U tijeku je i natječajna procedura za izgradnju vodovodne mreže u poduzetničkoj zoni dužine oko 1,1 km, vrijednosti oko 180.000 KM, a većina sredstava za ovaj projekt osigurana je od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta uz čiju potporu ćemo unutar poduzetničke zone izgraditi i elektronički oglasni pano.

Radili ste i na drugim infrastrukturnim projektima.

U suradnji s Ministarstvom prometa, veza, turizma i zaštite okoliša PŽ-a realiziran je projekt sanacije i izgradnje lokalnih cesta na osam različitih dionica, vrijedan 78.000 KM. Suradnja s JP Ceste Federacije u proteklom razdoblju bila je na visokoj razini. Dovršeni su radovi na presvlačenju magistralne ceste M-14.2 asfaltnim zastorom u dužini od oko 1950 m u naseljenom mjestu Grebnice u vrijednosti od 370.000 KM. U lipnju ove godine dovršeni su radovi na prvoj fazi izgradnje pješačke staze u Ulici posavskih branitelja u Domaljevcu, od križanja sa Savskom ulicom do škole. Na inicijativu općinske uprave projekt vrijednosti 50.000 KM realizirale su Ceste FBiH. Ovo je vrlo važna dionica pogotovo za sigurnost naših učenika. U suradnji s MZ Domaljevac završene su projektne aktivnosti na asfaltiranju u ulici 104. HVO odvojci Turjak i Madžari 1 i 2. Sredstva od 30.000 KM za realizaciju projekta odobrilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok je ostatak od oko 20.000 KM osigurala Općina.

U Grebnicama je crkveno dvorište dobilo novo ruho, a u Domaljevcu niče nova zgrada.

U rujnu 2019. završeni su radovi na uređenju dvorišta župne crkve sv. Jakova Markijskog u Grebnicama vrijedni 78.000 KM. Sredstva su osigurana preko Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u okviru projekta obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture u iznosu od 50.000 KM. Preostali iznos sredstava osigurala je Općina Domaljevac-Šamac u suradnji s Vladom PŽ-a. Ovog mjeseca izvršeno je također službeno uvođenje u posao izvođača za izgradnju višestambene zgrade za socijalno stanovanje. Zgrada s devet stambenih jedinica gradi se pokraj Doma zdravlja u Domaljevcu, a projekt se realizira preko Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Malim projektima, ali financijski zahtjevnim, čini se da je Općina fokusirana poboljšati kvalitetu življenja građana.

U tom smjeru bili su i naši napori da nabavimo vozilo za prikupljanje otpada. I ma koliko se činio malim taj projekt za našu općinu, on zahtijeva ogromna sredstva. Uz potporu županijskog Ministarstva prometa, veza i zaštite okoliša, u travnju ove godine izvršili smo nabavu specijaliziranog vozila za prikupljanje otpada vrijednog oko 95.000 KM. Tako je riješen veliki problem i osigurano neometano prikupljanje otpada na području naše općine jer je staro vozilo dotrajalo i u vrlo je lošem stanju.

Jedna od komparativnih prednosti su i plodne oranice. Koliko su iskorištene?

Nakon 10 godina u 2019. izvršeno je zakonsko stavljanje u funkciju državnog poljoprivrednog zemljišta. Preko javnog poziva ukupno 53,73 ha obradivih površina dano je u zakup poljoprivrednim proizvođačima s područja općine. Sredstva od zakupnine ulagana su u održavanje poljske infrastrukture. U nekoliko navrata izvršena je sanacija (nasipanje i ravnanje) poljskih cesta, košenje poljskih nasipa te strojno košenje zaraslog dijela uz cestu, sanacija bogaza i cijevnih propusta. Vodeći računa o potrebama poljoprivrednika, u zgradi Općine otvoren je ured županijskog Ministarstva poljoprivrede kako bi naši poljoprivrednici mogli dobiti sve potrebne informacije i obaviti papirologiju bez putovanja u Orašje. U svibnju ove godine s federalnim i županijskim Ministarstvom poljoprivrede potpisan je sporazum o poticanju poljoprivredne sjetve. Za nabavu repromaterijala našim poljoprivrednim proizvođačima bit će isplaćeno 150.000 KM, od čega će federalno Ministarstvo izdvojiti 90.000 KM, županijsko 13.000 KM, a općina Domaljevac-Šamac 47.000 KM.

Kakvo je stanje s gospodarstvom?

U cilju potpore gospodarstvenicima održavali smo zajedničke sastanke sa županijskim Ministarstvom gospodarstva i predstavnicima službe za zapošljavanje gdje su našim poduzetnicima predstavljeni aktualni programi potpore te objašnjene procedure i uvjeti za prijavljivanje. Kao rezultat ovih aktivnosti u 2019. na ime potpora za sufinanciranje zapošljavanja za područje općine Domaljevac-Šamac realizirano je oko 200.000 KM, što predstavlja povećanje od četiri puta u odnosu na 2018. U svibnju ove godine donesene su i poticajne mjere za ublažavanje posljedica izazvanih globalnom pandemijom, a odnose se na oslobađanje poduzeća od komunalne naknade, od zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu Općine te roditelja od participacije za Dječji vrtić.

Pred vama je još puno izazova.


I to ogromnih! Ipak, fokusiram se na dva strateška projekta, izgradnju vodovoda i iskorištavanje termalnih izvora. U suradnji s Vladom PŽ-a pokrenuli smo aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na staklenicima i, kad se procedura dovrši, moći ćemo dovesti investitora. Ovaj resurs može biti pokretač razvoja općine kroz toplički turizam, proizvodnju zdrave hrane, lovni i ribolovni turizam.

Za kraj, imate li neku posebnu poruku?


Smatram da smo u proteklom razdoblju uspjeli smanjiti netrpeljivost i podijeljenost među ljudima koja je u našoj općini bila jako prisutna zbog različitih političkih uvjerenja. Otkako sam na čelu općine, nastojao sam biti načelnik svih građana, bez obzira na stranačku ili bilo koju drugu opredijeljenost. Ovakav odnos prema ljudima može doprinijeti stvaranju mirnijeg i ugodnijeg ozračja za život i rad te dobiti potporu svih struktura za ključne projekte kako bi se ubrzao razvoj općine, što je naš smjer rada u budućnosti. Želio bih čestitati Dan općine, prije svega, onima koji su najviše zaslužni za njezinu slobodu i nastanak, braniteljima koji su je branili krvlju i životima. Učinit ću sve da budem dostojan funkcije načelnika takve herojske općine.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije