pogledajte video

Sarajevo je dobivalo 75 posto cjelokupnog iznosa sredstava za kulturu

Večernjakov pečat
Foto: Stojan Lasić
1/2
14.01.2016.
u 10:10

Prvi.tv snimila je emisiju posvećenu temi dodjela sredstava kulturnim projektima Federalanog ministarstva kulture i sporta, a koja je podigla dosta prašine u dijelu sarajevske kulturne javnosti. U emisiji su gostovali federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović i Jozo Pavković,glavni urednik Večernjeg lista i direktor manifestacije Večernjakov pečat. Podsjetimo Večernjakov pečat jedan od najvećih kulturnih i društvenih događaja u BiH, koji je do sada imao 14 izdanja, i ovo je prvi put je dobio sredstva iz Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH i općenito od neke institucije. Međutim nakon niza uvredljivih i tendencioznih izjava od nekolicine kulturnih djelatnika iz Sarajeva, Organizacijski odbor Pečata u znak prosvjeda odustao je od odobrenih sredstava. Glavni urednik Jozo Pavković javno se zahvalio ministrici Zori Dujmović što je prepoznala značaj Večernjakova pečata i odobrila sredstva. Ministrica Dujmović, osvrnula se na protekle četiri godine financiranja kulturnih projekata i iznijela šokantan podatak da je samo za Sarajevo, odnosno kulturne događaje koji se odvijaju u Sarajevu dodjeljeno 75 posto sredstava u odnosu na sve ostale. I u trenutku kad se odlučilo novce raspodjeliti drukčijim odnosno ravnomjernijijim kriterijima, jedna mala grupa kuklturnih djelatnika je sebi dala za pravo određivati što su to okvir i granica kulture i da je kultura samo ono što se događa u Sarajevu, bezobzirno se obruđšivši na manifestacija od značaja i tradicije za jedan suveren narod u BiH. U emisiji je prikazana anketa kako Večernjakov pečat vide javne ličnosti, među kojima predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, akademkinja prof. dr. Ljerka Ostojić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović, dramska umjetnica Ornela Vištica, glazbenik Mate Bulić...  Za mnoge od njih je početak godine bez Večernjakova pečata nezamisliv jer je on iznimno važan za kulturu ne samo Mostara i BiH već mnogo šire. 

U nastavku donosimo priopćenje za javnost Organizacijskog odobora Večernjakova pečata vezano za odustajanje od sredstava:

"Nakon niza napada i neistina koje su u javnosti iznijeli pojedini predstavnici sarajevske kulturne pozornice, a upućenih na adresu ministrice kulture i sporta Zore Dujmović, kao i na pojedine projekte koje je ovo ministarstvo ocijenilo značajnim za kulturu Federacije BiH, ovim putem izvješćujemo ministricu Dujmović i cjelokupnu javnost kako se JAVNO ODRIČEMO sredstava namijenjenih za financiranje projekta "Večernjakov pečat", navodi se iz Organizacijskog odbora Večernjakovog pečata.

Iako je netko iz Federalnog ministarstva kulture i sporta prvi put u 15 godina prepoznao značaj Večernjakova pečata kao društvenog događaja od iznimnog značaja i za kulturu svih bh. naroda, na čemu iskreno zahvaljujemo, namijenjenih sredstava se odričemo jer ne želimo da se regionalnim projektom kakav je Večernjakov pečat manipulira. Ne želimo da se na ovaj način omalovažava ono što se gradilo i radilo na imidžu cijelog bosanskohercegovačkog društva. Na projektu "Večernjakov pečat" radi tim entuzijasta uz potporu nekolicine javnih i privatnih poduzeća iz Hercegovine. Ova manifestacija u 15 godina nikada nije dobila ni jedne marke javnoga novca namijenjenog kulturnim projektima. Na svim dosadašnjim manifestacijama "Večernjakov pečat" snažno smo zagovarali i promovirali cijelu BiH, bez razlike i podjela na kulturne scene BiH, Sarajeva, Mostara ili Banje Luke. Promovirali smo uspjehe, pozitivne događaje, hrabre ljude, one koji su obilježili BiH, između ostalih, i s pozornica s kojih pojedinci sada upiru prstom u projekte i određuju koji su od njih važni i značajni za kulturu u Federaciji BiH.

Odričemo se prava na novac, što je vjerojatno presedan u BiH jer ne želimo biti dio sramotne kampanje pojedinaca koji obezvređuju manifestacije i kulturnu politiku drugih. Neosnovano napadaju i našeg suorganizatora G-tour kojemu je također nanesena velika šteta. Premda je nekima od njih, primjerice, Republika Hrvatska dala više milijuna kuna za projekte nego ijednom hrvatskom kulturnom projektu. Domovina Hrvata im je pomogla i u izgrađivanju profesionalne karijere, pružila im zaštitu, prava, potporu... Nikada Hrvati u BiH nisu protiv toga digli glas. Podržavali su i dalje će podržavati sve različitosti drugih naroda, pa tako i njihove kulturne projekte za koje taj narod smatra da su važni, navode iz Organizacijskog odbora.

Uostalom, upravo je Večernjakov pečat mjesto na kojem su prepoznati uspjesi sarajevske kulture, dodijeljene su i nagrade pojedinima, što govori o međunarodnom pristupu i prepoznavanju vrijednosti kakve promovira ovaj veliki projekt. Tada je Večernjakov pečat za njih bio kulturni događaj godine.

Večernjakov pečat samo je finale jednogodišnjih kulturnih i drugih projekata koji se provode diljem BiH. Svake godine završnoj manifestaciji prethodi niz okruglih stolova, konferencija, diskusija s mladima, izložbi..., s čime je javnost upoznata. Upravo ove godine smo planirali organizirati likovnu koloniju "Mostovi Mediterana" s nakanom da okupimo mlade umjetnike iz svih gradova BiH i prije završne manifestacije "Večernjakov pečat" organiziramo izložbu njihovih djela kao poticaj razvoju stvaralaštva mladih umjetnika u BiH. Ali sada i od toga odustajemo.

Poručujemo kako ćemo prokazivati sve oni koji uništavaju kulturni život Hrvata u BiH. Borit ćemo se svakodnevno da se ispravi nepravda koja se hrvatskoj kulturi nanosi posljednjih 20 godina.

Naći ćemo već načina održati se kao i do sada. Večernjakov pečat je u proteklo desetljeće i pol učinio više za afirmaciju bh. društva nego ijedan sličan događaj u BiH i šire. I ako nešto u BiH treba nositi međunarodni predznak, onda je to upravo ova manifestacija. Samo neki od pokazatelja govore o veličini ove manifestacije. Pa je tako na pozornicama dosadašnjih Pečata nastupilo više od tisuću izvođača, domaćih i inozemnih, svirali su tu članovi Europskog orkestra, Sarajevske i Zagrebačke filharmonije te Mostarskog i Dubrovačkog simfonijskog orkestra..., pjevao je zbor od 120 domaćih pjevača, nastupale su balerine, mažoretkinje... S njegova crvenog tepiha i raznih okruglih stolova te konferencija slane su poruke o suživotu, kulturi i toleranciji. Na Pečatu su se obraćali uglednici iz Vatikana, Washingtona, Zagreba, Bruxellesa, Beograda, Berlina... Govorili su Papa, Clinton, Parolin, Angelina Jolie, Mogherini... Njihove poruke su doprinosile stabilizaciji društveno-političkih prilika u BiH, slušao ih je milijunski auditorij. Pokrovitelji Pečata su najveće državne institucije BiH i regije poput Predsjedništva BiH, predsjednika RH, Sabora RH, Misije OESS-a... Najvažniji ljudi iz države i regije svake godine su nazočni na Pečatu.

Pečat je prenosio, osim državne televizije u BiH, i HTV, kao i druge europske televizijske kuće. Kandidati za osobe godine iz svih oblasti života u BiH, a posebice kulture, prikupljaju se godinu dana, analiziraju njihova djela, uspjesi..., bez obzira odakle dolaze, iz kojeg su grada, područja, koje su nacionalnosti. I to je sve predočeno javnosti.

Žao nam je što jednu ovakvu manifestacija dio kulturnih predstavnika u FBiH nije prepoznao kao društveni i nacionalni projekt koji promovira prave, pozitivne stvari i događaje ove zemlje. Predlažemo svima onima koji su glasni u osudama drugih i drugačijih projekata da izađu iz dosadašnjih okvira i probaju u vlastitoj organizaciji osmisliti i realizirati svoje planove pa će osjetiti koliko je teško opstati bez financijske, a posebice javne potpore na koju su oni godinama naviknuli. A Večernjakov pečat godinama je za sve to uskraćen iako je organiziran, između ostaloga, i u hramu sarajevske kulturne scene - Narodnom pozorištu, i velikim pozornicama drugih gradova.

Želimo da Večernjakov pečat ostane zaštićen od manipulacija i neistina te stoga odricanjem od dobivenih sredstava poručujemo kako razmišljamo hoćemo li nastaviti raditi na projektu koji svake godine napravi kulturni, društveni, nacionalni spektakl na koji bi trebala biti ponosna cijela Bosna i Hercegovina". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?