Kazne

Sarajlija nije platio 300 prometnih prekršaja

06.10.2015.
u 06:15

Dugovanja državi za prometne prekršaje vozača koje nisu naplaćene prelaze 60 milijuna KM

Iako se, primjerice, novim zakonom o prometnim prekršajima u FBiH, gdje se kazna plaća 50 posto manje ako se plati odmah, željelo dovesti i do bolje naplate prometnih prekršaja, statistike neumorno govore kako je naplata spora i slaba. Kako donosi Radio Slobodna Europa, u BiH nesavjesni vozači za neplaćene kazne duguju 60 milijuna KM, a rekorder po broju neplaćenih kazni za čak 300 prometnih prekršaja je jedan vozač iz Sarajeva koji ovoj osnovi duguje više od 40.000 KM.

Mehanizmi sankcioniranja

Kako je kazao Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a SŽ-a, postoje mehanizmi da se ovakvi vozači sankcioniraju. - Ovakve osobe koje imaju neplaćene kazne, općenito, ne mogu izvršiti registraciju vozila, ne mogu produžiti vozačku dozvolu, ne mogu sudjelovati na natječajima i ne mogu na sudu dobivati određene izvode, potvrde i uvjerenja sve dok ne izmire te kazne", istaknuo je Nefić za RSE. Osim tih mjera, krajnja je oduzimanje vozila koje glasi na ime prekršitelja.

Tako je samo u Sarajevskoj županiji u prethodnom razdoblju oduzeto 20-ak vozila. Ali, kako ističu iz Udruženja za sigurnost prometa Banja Luka, i tu se nalaze načini da se zaobiđe zakon.

- Pojedini vlasnici svoja vozila prepisuju na rodbinu i svoje bližnje, i prilikom ponovne registracije to vozilo više nije registrirano na njega nego na suprugu, sina ili nekoga iz obitelji, kazao je Milenko Jaćimović iz ovog udruženja.

Velika dugovanja

Podaci iz IDEEAA-a kažu kako bh. vozači po osnovi neplaćenih kazni za prometne prekršaje duguju ukupno 60 milijuna KM, te da je u ovoj godini naplaćeno tek 14 milijuna, dok je u 2014. naplaćeno čak 27 milijuna KM kazni za prometne prekršaje.

Uglavnom se radi o prekršajima za prekoračenje brzine, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nevezivanje sigurnosnog pojasa, te upravljanje vozilom bez vozačke dozvole, ili s nevažećom vozačkom dozvolom, kao i upravljanje vozilom bez upaljenog svjetla i nepropisno parkiranje. Stručnjaci smatraju da kazne moraju biti rigoroznije u pogledu prinudne naplate sa žiro-računa, ili pak pretvaranja novčane kazne u dane zatvora.

Komentara 1

AI
andja.ivan.knezevic
09:07 06.10.2015.

tko mu je tata pa može toliko dugovati državi?.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?