kiseljak

Šarenilo narodnih nošnji i maski na pokladnu nedjelju preplavilo Kiseljak

Foto: Ana Popović
1/5
23.02.2020.
u 15:30

       I ovogodišnja pokladna nedjelja u Kiseljaku protekla je u znaku narodnih nošnji i maski. Prema tradiciji duljoj od dva desetljeća, povorka koju predvode župljani Gromiljaka u nošnjama katoličkog puka ovog kraja, krenula je ispred župne crkve Imena Marijina u Gromiljaku.

„Ovo je tradicija koja postoji već 22 godine. Najprije idemo na misu, potom slijedi pučko veselje ispred crkve, a potom krećemo za Kiseljak gdje se najprije  poklonimo našim poginulim braniteljima, a potom se skupa s Kiseljačanima družimo na Gradskom trgu. Nastavljamo do naših dragih Brnjaka, a potom ćemo u Han Ploču gdje se veselje nastavlja do kasno u noć. Cilj nam je očuvati našu katoličku tradiciju poklada kako su se oduvijek obilježavale u ovom kraju“, kazala nam je Ljilja Biletić, predstavnica SKUD „Gromiljak“ iz Gromiljaka.

A da će se tradicija pokladne nedjelje u Gromiljaku, Brnjacima i svim drugim mjestima Kiseljaka sačuvati potvrđuje mnoštvo mališana koji su ponosno nosili nošnju svojih prabaka i pradjedova. Mnogi od njih još nisu napravili ni prve korake. Zahvaljujući roditeljima,  to ih nije spriječilo da obuku tradicijsku nošnju svojih predaka, od Gromiljaka, Brnjaka, Kiseljaka pa sve do Kraljeve Sutjeske te je ponosno pokažu mnoštvo okupljenih na  Trgu kneza Radoje, na pokladnu nedjelju bez sumnje najveselijem i najšarenijem mjestu u Kiseljaku i okolici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?