Poslovni forum

Šarović: Ekonomsku suradnju s Češkom podići na višu razinu

Mirko Šarović
15.10.2015.
u 12:20

Šarović nije zadovoljan razinom ekonomske suradnje između dvije zemlje

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar vanjskih poslova Republike Češke Lubomír Zaorálek danas su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu otvorili Poslovni forum Bosna i Hercegovina - Republika Češka koji je okupio predstavnike oko 30 bh. i čeških tvrtki. 

Ministar Šarović je kazao da nije zadovoljan razinom ekonomske suradnje između dvije zemlje, te da postoji dosta prostora da se ta suradnja poboljša. 

- Moramo svi zajedno više učiniti da naše ekonomske veze jačaju, da naša razmjena, investicije i suradnja budu na višoj razini jer ni izdaleka nisu na razini naših dobrih prijateljskih odnosa, izjavio je Šarović novinarima pred početak Poslovnog foruma. Ovakvi susreti gospodarstvenika, kako je dodao, mogu biti poticaj za unapređenje suradnje. 

Šarović je izrazio zahvalnost Republici Češkoj za podršku BiH koja se ostvaruje putem niza razvojnih projketa. 

- I možda je Češka u vrhu zemalja po obimnosti i raznovrsnosti te podrške. Trenutno se radi pet, šest projekata putem Češke razvojne agencije u vrijednosti od nekoliko milijuna eura. Projekti koji se realiziraju su okviru zaštite zdravlja bilja, zatim projekti iz oblasti veterinarstva, kao što je razvoj govedarstva i drugo, izdvojio je Šarović . 

Ministar vanjskih poslova Republike Češke Lubomír Zaorálek je kazao da je BiH za Republiku Češku tradicionalni trgovinski partner, napominjući kako postoje dobre osnove da se suradnja unaprijedi. 

- Iako smo rekli da nismo zadovoljni razinom trgovinske razmjene između dvije zemlje, važno je napomenuti da ta razmjena raste i da tu tendenciju možemo još poboljšati s obzirom na to da se prostor za ekonomsku suradnju iz godine u godinu proširuje, te da su za to zainteresirane obje strane, istaknuo je Zaorálek. 

Naveo je primjer sudjelovanja čeških tvrtki na natječajima u oblasti građevinarstva i energetike čime se otvara mogućnost stvaranja konzorcija bh. i čeških tvrtki. 
 
- BiH spada među deset prioritetnih zemalja što se tiče češke razvojne suradnje i nastavak te suradnje je svakako u planu, osobito u sektorima poljoprivrede, energetike, javne uprave, dodao je Zaorálek, javlja Fena.

Podpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić je rekao da vanjskotrgovinska razmjena s Republikom Češkom ima tendenciju rasta i da uvozimo u vrijednosti od oko 176 milijuna KM, dok izvoz iznosi oko 156 milijuna KM. 

- Ovakvim susretima ćemo doprinijeti poboljšanju poslovnih odnosa između dvije zemlje za šta postoje potencijali obje zemlje. U osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine BiH je povećala izvoz za 4,9 posto, kazao je Egrlić, dodajući da se povećanje izvoza očekuje među ostalim u sektoru mlijeka i mliječnih prerađevina. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?