sarajevo

Šarović: Poduzeti aktivnosti da bi se ispunile preporuke ruske inspekcije

Mirko Šarović
FENA
31.08.2016.
u 14:58

Ono što je pozitivno jeste da su utvrdili da BiH ima potencijale i mogućnosti za značajno povećanje obima isporuka voća i povrća u Rusku Federaciju, znatno više nego što je trenutni izvoz.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će poduzeti sve aktivnosti da bi se ispunile preporuke od ruske fitosanitarne inspekcije, odnosno da bi se u suradnji s nadležnim entitetskim tijelima osiguralo da BiH izvozi voće i povrće u Rusku Federaciju prema onim standardima koje traži ruska strana - izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, javlja Fena. 

Obraćajući se novinarima povodom izvješća Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije - Roseljhoznadzora, čiji su stručnjaci boravili u BiH od 17. do 20. kolovoza, Šarović je kazao da su ruski inspektori posjetili niz proizvođača i mjesta pakovanja, kao i Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja, inspektorate u Republici Srpskoj i Federaciji BiH i dvije laboratorije. Ono što je pozitivno jeste da su utvrdili da BiH ima potencijale i mogućnosti za značajno povećanje obima isporuka voća i povrća u Rusku Federaciju, znatno više nego što je trenutni izvoz. 

Ruska strana, kako je naveo Šarović, u izvješću konstatira da proizvođači i poljoprivredna dobra u BiH uzgajaju, a izvoznici izvoze u Rusku Federaciju proizvode visokog fitosanitarnog rizika ne uzimajući u obzir posebnosti fitosanitarnih zahtjeva Ruske Federacije.

- Oni naglašavaju da inspektori koji vrše fitosanitarnu kontrolu proizvoda pri njihovom uzgoju, pakiranju i izvozu ne uzimaju u obzir posebne fitosanitarne zahtjeve ruske strane, s obzirom na to da ne raspolažu s popisom štetnih organizama koji imaju značenje karantina za Rusku Federaciju - kazao je Šarović dodajući da je Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja uputila popis u nadležne organe entiteta  i Distrikta Brčko gdje posluju inspektori i vrše fitosanitarnu kontrolu.

- Uzimajući u obzir da se inspektorati nalaze u nadležnosti entiteta, mogućnosti Uprava za zaštitu zdravlja bilja za kontrolu ovih struktura je minimalna, po izvješću ruske strane - dodao je Šarović.

Naveo je da su oni također zaključili da su obrasci fitosanitarnih certifikata u inspektoratima entiteta i kod fitosanitarnih inspektora posebno u Republici Srpskoj čuvaju na mjestima dostupnim osobama sa strane, a na pečatima nedostaje oznaka da je organ koji je izdao fitosanitarni certifikat pripada državi BiH.

Ruska strana je, kako je dodao, imala i više zamjerki na rad dviju laboratorija koje su obišli.

Navedeno je još da Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja ne posjeduje centralizirane baze podataka za izdate certifikate i njihove elektronske kopije i njih ne dobiva od dva entiteta i Brčko Distrikta. To otežava davanje informacija po hitnom postupku na osnovu zahtjeva ruske strane u vezi s pitanjem o porijeklu proizvoda s izdatim fitosanitarnim certifikatima od BiH koji se uvozi u Rusku Federaciju iz trećih država u odnosu na koje je Ruska Federacija uvela uzvratne ekonomske sankcije.

Šarović je dodao da ruska strana zaključuje da navedeno svjedoči o odsustvu u BiH jedinstvenog centraliziranog sustava za osiguranje fitosanitarne sigurnosti za proizvode visokog fitosanitarnog rizika  namijenjenih za izvoz u Rusku Federaciju.

Ruska strana smatra da je moguće uz zainteresiranost posebno MVTEO da se ove stvari u što kraćem roku prevaziđu i stoga su na kraju izvješća zamolili ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da poduzme odgovarajuće mjere za usavršavanje sustava fitosanitarne kontrole tijekom proizvodnje i pripreme proizvoda namijenjenih za izvoz u Rusku Federaciju, kao i da ministar informira rusku stranu o tome u što kraćem roku da bi se privremena zabrana izvoza u Rusku Federaciju mogla što prije ukinuti.

- Oni jednostavno žele da ono što ide prema Ruskoj Federaciji uključujući izdavanje certifikata, njihovo čuvanje i neki drugi fitosanitarni uvjeti bude u skladu sa zahtjevima i standardima ruske strane - kazao je Šarović.   

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" 5. kolovoza uvela je privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda. Kako je tada pojašnjeno, privremena zabrana je uvedena zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu BiH, a zabrana se posebno odnosi na uvoz proizvoda preko trećih zemalja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?