beograd

Šarović: Priština povukla dodatne carine

25.07.2018.
u 16:00

Kosovo je djelimično ukinulo zaštitne mjere  na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, nakon pritiska zemalja CEFTA-e i najavljenog, ministarskog sastanka koji je ovim povodom, danas održan u Beogradu. Povučene su prethodno donijete mjere dodatnih carina,  za 30 posto,

„Pozdravljam ovu odluku ali djelimično ukidanje mjera apsolutno nije dovoljno i očukujemo da idućih dana dođe do njihovog potpunog ukidanja. Prištinske mjere su u suprotnosti sa pravilima CEFTA-e i nanijeta je šteta i CEFTA-i kao zoni slobodne trgovine, zemljama pojedinačno ali i privrednicima koji zadnjih dana nisu mogli da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine“, izjavio je nakon sastanka ministar Šarović.

Na sastanku je zatraženo da se ukinu i druge ranije donijete mjere: dodatne trošarine na građevinske blokove i brašno iz Srbije, na mlijeko i mliječne proizvode iz BiH te tehničke prepreke za izvoz piva iz Crne Gore.

Ministar Šarović naglasio je da je današnjim zaključcima sastanka „data šansa principima slobodne trgovine, ali i Prištini da izađe iz jedne vrste samoizolacije u koju se stavila uvođenjem ovih nepotrebnih i spornih mjera.

Sastanku u Beogradu su osim ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, prisustvovali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupče Nikolovski i šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku suradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?